Turkije: gerechtelijk onderzoek tegen Koerdische leider Demirtas, die 24 jaar cel riskeert

30/07/15 om 20:07 - Bijgewerkt om 20:19

Het Turkse gerecht is een onderzoek gestart tegen Selahattin Demirtas, de leider van de pro-Koerdische partij HDP, wegens verstoren van de openbare orde en aanzetten tot geweld. Hij riskeert hij tot 24 jaar cel.

Turkije: gerechtelijk onderzoek tegen Koerdische leider Demirtas, die 24 jaar cel riskeert

Selahattin Demirtas © Belga Image

Het onderzoek is gestart door de openbare aanklager van de zuidoostelijke stad Diyarbakir, melden Turkse media.

Als uit het onderzoek blijkt dat Selahattin Demirtas vervolgd moet worden, dan zullen de aanklagers vragen zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen en klacht tegen hem indienen. In geval van een rechtszaak, riskeert de politicus tot 24 jaar cel.

Bloedig protest

De feiten dateren van begin oktober vorig jaar. Demirtas wordt ervan verdacht dat hij toen mensen heeft aangezet om de wapens op te nemen bij de hevige protesten tegen de passieve houding van de Turkse regering tijdens de belegering van de Syrische stad Kobani door de Islamitische Staat (IS). Bij de onlusten vielen een dertigtal doden.

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan © Belga Image

Opmerkelijk is wel dat de start van het onderzoek gelijkvalt met het offensief van de Turkse staat tegen de rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Het nieuws volgt bovendien enkele uren nadat president Recep Tayyip Erdogan zwaar uithaalde naar Demirtas omwille van diens reactie op de bomaanslag van eerder deze maand in het door de HDP bestuurde stadje Suruç, die wordt toegeschreven aan IS. Volgens Demirtas treft de regering schuld omdat ze de IS zou steunen.

'Die uitspraken zijn vulgair en een leider onwaardig,' zei Erdogan volgens het staatspersagentschap Anadolu tijdens een zakenforum in China. 'Hij moet zijn positie kennen. Zo'n beschuldiging tegen een president die alleen voor vrede en welvaart ijvert, is een gewoon poging om de donkere wolken boven hem weg te vegen'.

Parlement

Bij de parlementsverkiezingen van 7 juni veroverde de pro-Koerdische HDP (Democratische Partij van het Volk) van Demirtas voor het eerst zetels in het parlement. Een en ander betekende ook dat de conservatief-islamitische AK Partij van Erdogan en premier Ahmet Davutoglu haar absolute meerderheid verloor. (KVDA)

Onze partners