Dodentol loopt op: zeker 30 doden bij aanslag in zuidoosten van Turkije (video)

20/07/15 om 12:09 - Bijgewerkt om 18:35

Bij een explosie in een cultureel centrum in het Turkse stadje Suruç, nabij de grens met Syrië, zijn minstens 30 doden en 100 gewonden gevallen. Het gaat wellicht om een zelfmoordaanslag.

Dodentol loopt op: zeker 30 doden bij aanslag in zuidoosten van Turkije (video)

Aanslag in Suruç © Belga Image

Dat bevestigt het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. 'We vrezen dat het aantal doden nog zal oplopen. De daders zullen snel gevonden en berecht worden,' luidt het volgens de krant Hürriyet in een mededeling.

De explosie deed zich voor in de tuin van het cultureel centrum. Vele ambulances zijn ter plaatse. De oorzaak van is nog niet bevestigd, maar volgens ooggetuigen gaat het om een zelfmoordaanslag door een IS-terrorist. Dat meldt CNN Türk. Hürriyet schrijft dat er sprake is van een 18-jarige vrouw die zichzelf opblies.

De gouverneur van de provincie Sanliurfa zou bevestigd hebben dat het om een zelfmoordaanslag ging. De motieven voor het bloedbad zijn nog niet duidelijk.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan veroordeelde de aanslag. "We zijn in rouw na deze terroristische aanslag met 28 doden en talrijke gewonden. In naam van mijn volk vervloek en veroordeel ik de daders van dit geweld", verklaarde Erdogan tijdens een officieel bezoek aan Noord-Cyprus, dat sinds 1974 wordt bezet door Turkije.

Jongeren

In het cultureel centrum Amara verbleven volgens de Turkse krant Hürriyet zo'n 300 leden van de socialistische jongerenorganisatie SGDF om te helpen bij de heropbouw van de Koerdische stad Kobane, net over de grens in Syrië. Het cultureel centrum ontvangt regelmatig journalisten en vrijwilligers die met vluchtelingen uit Kobane werken, aldus nog Hürriyet. Ook de 300 jongeren en slachtoffers van de aanslag kregen onderdak in het cultureel centrum.

'Het is een groot bloedbad,' zei een lokale politica van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), die de gemeenteraad van Suruç leidt, aan televisiezender Haberturk. 'Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een zelfmoordterrorist'.

Via haar Twitteraccount had de SGDF amper enkele minuten voor de aanslag nog foto's verspreid van de bijeenkomst aan het cultureel centrum.

Kort na de explosie in Suruc werden aan de overkant van de grens, in de Syrische stad Kobane, minstens twee strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) door een bomauto gedood. De woordvoerder van de Koerden, Idriss Nassan, zei dat de bom aan een checkpoint voor een school ontplofte. Het is niet duidelijk wie voor die explosie verantwoordelijk is.

De Koerdische Volksbeschermingseenheden hadden Kobane eind januari na maandenlange gevechten uit de handen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bevrijd, die in grote delen van Syrië en Irak een kalifaat heeft uitgeroepen. Eind juni kwamen bij een verrassingsaanval van de soennitische extremisten op de stad meer dan 200 mensen om.

De aanslag in Suruc is de zwaarste in Turkije sinds mei 2013, toen in de grensstad Reyhanli twee bomauto's ontploften en 51 mensen om het leven kwamen. De Turkse regering achtte toen het extreemlinkse DHKP-C, met banden met het Syrische regime, voor het bloedbad verantwoordelijk. De Syrische president Bashar al-Assad heeft dat altijd ontkend. Ankara streeft naar de val van Assad. De hevige gevechten deden naar schatting 200.000 mensen naar buurland Turkije vluchten.

Lees meer over:

Onze partners