Mike Pence ontkent geruchten: 'Het is de grootste eer van mijn leven om Trumps running mate te zijn'

10/10/16 om 10:50 - Bijgewerkt om 15:28

Het lijkt er bovenarms op te zitten tussen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en zijn running mate Mike Pence. Na het debat tussen Trump en de Democrate Hillary Clinton gonsde het van de geruchten dat Pence de Republikeinse partij gevraagd hadgeen deel meer uit te maken van het team rond Trump - geruchten die Pence intussen ontkent. Ook binnen de partij krijgt Trump de wind van voren.

Mike Pence ontkent geruchten: 'Het is de grootste eer van mijn leven om Trumps running mate te zijn'

© Belga

Het is een zware week geweest voor de campagne van Donald Trump, nadat de presidentskandidaat in gelekte audiofragmenten bijzonder misogyn voor de dag kwam. Trump stelde daarin dat hij als ster vrouwen zomaar bij het kruis kan vastgrijpen, en dat hij alle vrouwen die hij tegenkomt probeert te kussen. Dat kwam hem op een hele reeks banbliksems te staan. Prominenten uit de partij stelden zijn geschiktheid als toekomstige president in vraag, en zelfs zijn eigen vrouw gaf openlijk toe dat de uitspraken helemaal niet door de beugel kunnen.

Trumps running mate - en dus mogelijk de volgende vicepresident - Mike Pence kon evenmin lachen om de uitspraken. 'Als vader en als echtgenoot was ik geschokt door de woorden en daden van Donald Trump. Ik kan ze niet goedkeuren en ik kan ze niet verdedigen', klonk het op Twitter. Meteen riep Pence Trump op nederigheid te tonen tijdens het debat.

Trump in het verweer

Tijdens dat debat, dat vannacht plaatsvond, excuseerde Trump zich weliswaar voor de uitspraken - hij noemde ze 'kleedkamerpraat' - maar hij minimaliseerde die ook meteen door te stellen dat er ergere problemen zijn die moeten aangepakt worden.

Later in het debat was het aan Donald Trump om openlijk Mike Pence af te vallen. Die had onlangs gezegd dat de VS bereid moeten zijn om terug te slaan als de Russen bondgenoten van de VS blijven bombarderen. 'Hij en ik hebben daarover niet gesproken en ik ben het niet met hem eens', stelde Trump klaar en duidelijk.

Doet Pence een stap terug?

Pence was na het debat een van de eersten om Trump te feliciteren via Twitter, maar toch kwam de geruchtenmolen al snel op gang. Verschillende bronnen, waaronder het gerespecteerde The Atlantic, berichtten dat Pence de partijtop officieel gevraagd zou hebben om niet meer als running mate te dienen. Later op de dag ontkende Pence dat nieuws formeel, en stelde hij dat het 'de grootste eer van zijn leven is' om met Trump mee naar het Witte Huis te dingen - zo meldt CNN.

Trump bedreigt Clinton met gevangenis

Trump suggereerde vannacht ook dat hij een speciale procureur aan zou stellen om de zaakjes van zijn rivale Hillary Clinton uit te spitten en haar de gevangenis in te krijgen. Die uitspraken kwamen hem eveneens op felle kritiek vanuit de eigen partij te staan. Heel wat politieke zwaargewichten vinden het ongehoord dat een presidentskandidaat dreigt zijn rivalen achter de tralies te stoppen.

'Kandidaat-winnaars dreigen er niet mee opposanten gevangen te zetten', twitterde de vroegere woordvoerder van de Republikeinse president George W. Bush, Ari Fleischer. 'Een president bedreigt een particulier niet met vervolging. Trump heeft ongelijk op dit punt'.

'Wie zou aanvaarden minister van Justitie te zijn van een president die denkt dat hij vervolgingen van zijn politieke tegenstanders kan beinvloeden', was de vraag vanDavid Frum, een van de speechschrijvers van Bush.

(Belga/SK)

Onze partners