Live Tweede debat: Bitsiger, maar met een positieve noot: 'Hillary is een vechter, dat respecteer ik'

09/10/16 om 21:56 - Bijgewerkt op 10/10/16 om 05:46

Terwijl een derde van de nationale verkozenen van zijn partij hem afzweren, toonde Donald Trump in het tweede debat niet veel neiging om zich te verontschuldigen voor zijn 'kleedkamerpraat'. Een uur voor het debat begon, verscheen hij met vrouwen die Bill Clinton van seksueel wangedrag hebben beschuldigd. Volg het hier LIVE.

Tweede debat: Bitsiger, maar met een positieve noot: 'Hillary is een vechter, dat respecteer ik'

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  CNN-peiling geeft Clinton als winnaar

  De peiling van debatkijkers, die CNN na elk debat houdt, geeft winst voor Hillary Clinton. 57 procent van de kijkers duidde Clinton als winnaar aan, tegen 34 procent Donald Trump.

  Wie overtrof de verwachtingen? Daar won Trump. 63 procent vond dat Trump het beter deed dan verwacht, 39 procent vond dat Clinton het beter deed dan verwacht.

  Bij de kijkers zijn altijd meer Democraten dan Republikeinen, wat de resultaten lichtjes beïnvloedt.

  Na het vorige debat vonden de kijkers ook dat Clinton het debat had gewonnen. Toen was dat met veel grotere voorsprong.

 • Rudi Rotthier

  Slotvraag: zeg iets positiefs over mekaar

  Een kiezer wil dat ze elk iets positiefs over mekaar zeggen.

  Hillary roemt de kinderen van Trump. Hij zegt dat ze niet opgeeft.

  En dat is het dan. De eerste twintig minuten waren heel woelig, met Trump die niet geneigd was zich te verontschuldigen, en die schold (hij noemde Hillary een leugenaar, hij kondigde aan dat hij als president een speciale procureur op haar zou afsturen).

  Later werd het rustiger, en leek hij het beter te doen. Hillary was een beetje lusteloos.

  Balans: winst op punten voor Trump.

  Overigens: aan het einde worden wel handen geschud.

 • Rudi Rotthier

  Trump duidelijk beter voorbereid

  Tijdens een vraag naar energie pleit Trump voor 'schone steenkool', onder meer. Het is bedoeld voor de koolstaten, die Hillary op stang heeft gejaagd toen ze beloofde dat ze de koolmijnen zou sluiten.

  Trump zegt dingen die hij niet zo vaak zegt. HIj is duidelijk voorbereid.

 • Rudi Rotthier

  Hillary: hij heeft niet de discipline van een leider

  De vraag is of Trump de discipline van een leider toont als hij in het holst van de nacht tweet over de (niet-bestaande) sekstape van Miss Universe.

  Trump: "Ik ben trots op mijn tweets". Hij laat en passant weet dat hij 25 miljoen mensen bereikt.

  Clinton krijgt de vraag of Trump de discipline heeft om een goed leider te zijn.

  Neen, zegt ze, met de glimlach.

  Trump: "Ik ben gechoqueerd dat te vernemen".

  Clinton: "Het is niet alleen mijn mening". Een verwijzing naar de vele Republikeinen die bij Trump weglopen.

 • Rudi Rotthier

  Omgekeerde evolutie van het vorige debat?

  Trump begon zwak, met zijn niet-verontschuldiging, maar hij is nu op dreef, en vol van beledigingen. Niet dat het allemaal kant of wal raakt. Verre van.

  Clinton komt wat lusteloos over. Het is de omgekeerde evolutie van het eerste debat.

 • Rudi Rotthier

  Trump: ik ben het niet eens met Mike Pence (zijn kandidaat vicepresident)

  Trump toont zich van zijn meest excentrieke kant inzake buitenlands beleid. Hillary zit in een keurslijf omdat ze niet wil zeggen dat ze het eigenlijk niet eens is met Obama.

  Trump zegt dat Assad ten minste IS bestrijdt. Dat de Russen en Iran ten minste IS bestrijden. De rebellen die de VS bewapenen, zegt hij, blijken uiteindelijk slechter dan Assad.

  Zijn kandidaat vicepresident, Mike Pence, had tijdens zijn debat gezegd dat de VS bereid moeten zijn om terug te slaan als de Russen bondgenoten blijven bombarderen.

  Trump: "Hij en ik hebben daarover niet gesproken en ik ben het niet met hem eens".

 • Rudi Rotthier

  Donald Trump over belastingen: natuurlijk gebruikte ik de wetten die Hillary goedkeurde

  Donald Trump is op dreef rond zijn belastingen. Hij schreef bijna een miljard aan verliezen in, en kon die jarenlang inbrengen om misschien 20 jaar geen federale belastingen te betalen. Trump schuift de schuld in Hillary's schoenen. Natuurlijk heb ik dat gedaan, zegt hij, zoals haar geldschieters, voor wie ze dit soort wetten heeft geregeld.

  Clinton repliceert dat ze als senator onder een Republikeinse president de wetten niet kon veranderen.

 • Rudi Rotthier

  Trump vergeet Clinton aan te pakken over WikiLeaks

  Een kiezer ondervraagt Hillary over de WikiLeaks-lekken rond haar betaalde toespraken. Ze doet wat haar campagne al twee dagen doet: verontwaardiging tonen over de Russen die hacken.

  Trump repliceert dat niemand zeker weet dat de Russen gehackt hebben, maar laat dan de aanval achterwege.

  Hij begint over zijn belastingen.

 • Rudi Rotthier

  Trump als in de voorverkiezingen

  Vooraf was gezegd dat Trump weinig ervaring heeft met dit formaat - met publiek dat vragen stelt. Een vrouw vraagt hem wat hij zal doen aan islamofobie. Hij geeft gewoon zijn gebruikelijke speech over de dreiging van moslims, en het gevaar van migratie van moslims.

  Hillary gaat wel op de vraag in, en zegt en passant dat de retoriek van Trump niet helpt, net zomin als zijn ban op het inreizen volgens religieuze criteria.

  Trump preciseert dat zijn plan nu "extreme controle" op het inreizen van mensen voorziet.

 • Rudi Rotthier

  Kandidaten lopen rond

  Clinton en Trump hebben een krukje maar ze lopen rond op het podium.

  Clinton pleit voor de verbetering/aanpassing van Obamacare, het systeem van ziekteverzekering dat momenteel in de problemen is omdat de premies fel stijgen. "Als we van vooraf aan zouden beginnen, zouden we misschien bij een ander systeem uitkomen". Trump pleit voor de afschaffing. Wat hij in de plaats voorstelt, is niet duidelijk: grote concurrentie tussen verzekeringsmaatschappijen - dat in elk geval.

 • Rudi Rotthier

  Clinton: Trump wil alles doen om de aandacht af te leiden van zijn campagne

  Het gaat over en weer met beschuldigingen. Hillary Clinton zegt dat Trump alles wil doen om de aandacht af te leiden van zijn imploderende campagne en van de Republikeinen die bij hem weglopen.

  Dan een echte vraag, over Obamacare.

  Trump laat Hillary eerst antwoorden. 'Ik ben een gentleman'.

 • Rudi Rotthier

  Trump beschuldigt Bill Clinton

  Trump is niet helemaal coherent maar hij vergelijkt zijn "kleedkamerpraat" met de beschuldigingen tegen Bill Clinton."Er is nooit zo iemand in de geschiedenis van de politiek in dit land geweest die zo vrouwen misbruikt heeft".

  Hij noemt de vergoeding die Paula Jones uitbetaald kreeg.

  Het publiek applaudisseert, tegen de regels in.

  In een volgend segment kondigt Trump aan dat hij als president door en speciale procureur zal laten onderzoeken of er geen strafvervolging tegen Hillary Clinton moet komen, wegens de e-mails. Opnieuw applaus.

  Dit speelt in op zijn achterban die bij meeting 'sluit haar op' roept.

 • Rudi Rotthier

  Clinton: dit maakt deel uit van een patroon

  Clinton zegt dat de video iets toont wat een patroon is. Wat hij op die video zegt, "vertegenwoordigt precies wie hij is. We zien hem vrouwen quoteren op hun uiterlijk, Miss Universe kleineren... Dit is wie Donald Trump is. En het gaat niet alleen over vrouwen. Want hij heeft ook migranten aangepakt, zwarten, latino's, gehandicapten..."

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Het was kleedkamerpraat'

  Trump ontkent, op vraag van Anderson Cooper, dat hij seksueel misbruik goedpraatte in zijn opname. Hijj ontkent dat hij ooit vrouwen ongewenst gezoend of aangeraakt heeft. Hij noemt wat hij in de video deed 'kleedkamerpraat'.

  En zegt dat er belangrijker problemen zijn.

  Dit is niet de grote verontschuldiging die sommige campagneleden in het vooruitzicht stelden. Dit is minimalisering van iets wat hij wel "gênant" noemt. "Ik ben er niet trots op".

 • Rudi Rotthier

  En het begint, zonder geschudde handen

  De kandidaten komen op het podium. Ze knikken maar schudden geen handen.

 • Rudi Rotthier

  Bill Clinton en Melania Trump in de zaal

  Gelet op de beschuldigingen van daarnet is het toch wat vreemd, maar Bill Clinton en Melania Trump worden in de zaal aangekondigd. Bill schudt de handen van de Trumpfamilie, van Melania en de oudere kinderen van Trump.

  Bill ziet er ongemakkelijk uit. De drie vrouwen die hem van seksueel wangedrag beschuldigden zitten in de zaal. Juanita Broaddrick beschuldigt hem van verkrachting, Kathleen Willey van ongewenste aanraking en Paula Jones, dat Clinton zijn geslachtsdeel aan haar toonde...

  Ook Chelsea Clinton en haar echtgenoot zijn in de zaal.

 • Rudi Rotthier

  Trump stunt: wat is het resultaat?

  Donald Trump doet met zijn persontmoeting met de vier vrouwen wat hij als geen andere kan: het onderwerp veranderen. Er wordt nu over deze vrouwen gepraat en niet over zijn video. Vraag is wat het hem oplevert. Blaast hij hiermee de bruggen met zijn partij op, of valt die partij hem weer bij? Toont hij voor een breder publiek de hypocrisie van de politiek aan?

  Bovenal: hoe vatten vrouwen die zelf het slachtoffer van seksueel geweld zijn geweest deze stunt op? Als positief of toch als respectloos?

  Belga geeft een citaat uit de persontmoeting.

  Juanita Broaddrick heeft verklaard dat "Donald Trump misschien wel slechte woorden heeft uitgesproken, maar Bill Clinton heeft me verkracht en Hillary Clinton heeft me bedreigd".

 • Rudi Rotthier

  Clintoncampagne reageert 'We zijn niet verrast'

  De Clintoncampagne reageert op het gezamenlijk optreden van Donald Trump met vier vrouwen. "We zijn niet verrast dat Donald Trump verdergaat op zijn destructief neerwaarts pad. Hillary Clinton begrijpt dat deze town hall de gelegenheid biedt om met kiezers te praten over dingen die van belang zijn voor hen. Deze stunt verandert dat niet. Als Donald Trump het anders ziet is dat zijn probleem. Zoals altijd is ze klaar voor alles wat Donald Trump haar toewerpt".

 • Rudi Rotthier

  Wie zijn deze vier vrouwen?

  Juanita Broaddrick was een vrijwilliger in de campagne van Bill Clinton toen ze naar eigen zeggen in 1978 twee keer door hem verkracht werd. Ze heeft in de jaren 90, net voor Bill Clinton zijn campagne voor het presidentschap voerde, papieren ondertekend waarin ze de beschuldigingen ontkende. Dat gebeurde onder druk, zegt ze nu. Ze werd de voorbije dagen geïnterviewd door de site Breitbart (Trump hertweette de link).

  Paula Jones, een ambtenaar in Arkansas, beschuldigde Bill Clinton van seksueel wangedrag. Zij ontving in 1999 850.000 dollar van Clinton in een minnelijke schikking.

  Kathleen Willey werkte in het Witte Huis toen ze in 1993 zou vastgegrepen zijn door Bill Clinton. Ze heeft dat ook eens ontkend.

  Deze drie vrouwen zeggen dat ze druk van Hillary Clinton ondergaan hebben, die privé-detectives op hen afgestuurd zou hebben.

  Kathy Shelton was een verkrachtingsslachtoffer. Hillary Clinton, toen 27, werd door de rechtbank aangewezen om de verdachte te verdedigen.

Onze partners