Griekenland

22/05/14 om 06:44 - Bijgewerkt om 06:44

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Griekenland

Lid sinds: 1981

Aantal parlementszetels: 22

21% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne in Griekenland?

Die is niet zo zichtbaar, omdat we tegelijk lokale en regionale verkiezingen hebben. Politieke partijen proberen natuurlijk wel stemmers te lokken, maar ik vrees dat de Grieken momenteel voor geen enkele verkiezing interesse hebben. De linkse groepering Syriza probeert van de verkiezingen een soort referendum te maken, om nationale verkiezingen af te dwingen.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

De laatste jaren zijn zwaar voor Griekenland, maar ik ben ervan overtuigd dat de totaalbalans nog steeds positief is. We hebben de voorbije 25 jaar enorm geprofiteerd van landbouwsteun en de structuurfondsen. We hebben een grotere internationale invloed. Zelfs na alle crisisjaren willen de meeste partijen de EU of de euro niet verlaten, ze willen hoogstens betere voorwaarden. Wat ze concreet zouden willen veranderen, is onduidelijk. Daar blijven ze vaag over.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Ik weet niet of je het echt euroscepticisme kan noemen. Geen enkele van de grote partijen wil uit de EU met Griekenland. Er is een wijdverspreide woede over de Europese bezuinigingsmaatregelen. Veel Grieken hebben het gevoel dat ze voor de gek zijn gehouden door de Europese machthebbers, Angela Merkel in het bijzonder.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Een politieke unie smeden. Zonder politieke unie kan je immers geen economische unie organiseren. Er moet meer macht naar Europa gaan. Al vrees ik dat maar weinig burgers en politieke partijen daarvoor gewonnen zullen zijn. Tegelijk moet de burgers een manier krijgen om het beleid democratisch te evalueren, en te bepalen welk beleid we krijgen.

(Ioannis Papageorgiou, Aristotelesuniversiteit Thessaloniki)