– Hoofdstad: Athene – Aantal inwoners: 11 miljoen – Aangesloten leden: 359.221 – FIFA-ranking: 10

TRAINER – Fernando Santos

Was u tevreden met de loting?

“Ik denk dat de vier landen tevreden waren. Een open groep waarin alles mogelijk is, al schat ik Colombia net iets hoger in dan de drie andere teams. Een sterke ploeg, die we uitvoerig geanalyseerd en bestudeerd hebben. Ivoorkust is ook een te duchten tegenstander, zeker door de ervaring van Didier Drogba, Yaya Touré en Gervinho, terwijl Japan voor de verrassing zal willen zorgen. Alles is mogelijk, maar we willen absoluut de tweede ronde bereiken.

“Tijdens Euro 2012 werden we na onze eerste twee wedstrijden (gelijk tegen Polen en verlies tegen Tsjechië, nvdr) door iedereen afgeschreven, terwijl Rusland na zijn 4-1-overwinning tegen de Tsjechen tot de toekomstige Europese kampioen gebombardeerd werd. Maar in onze laatste wedstrijd klopten we de Russen met 1-0, waardoor wij naar de volgende ronde mochten. Zoiets kan in Brazilië ook gebeuren, alleen zullen we ons in elke wedstrijd maximaal moeten inzetten en boven onszelf uitgroeien.”

Hoe belangrijk zijn de oudere spelers in uw ploeg?

“De generatie die in 2004 Europees kampioen werd, loopt ten einde. Giorgos Karagounis en Kostas Katsouranis zijn er nog altijd bij, maar het zijn andere voetballers geworden. Misschien minder bepalend op het terrein, maar met hun ervaring en passie moeten ze de jongere spelers door het toernooi loodsen en een voorbeeld zijn.”

Waarom hebt u begin maart aangekondigd dat u Griekenland na de wereldbeker zal verlaten?

“Het was een moeilijke en emotionele beslissing. Ik had ze al een tijdje genomen, maar in mijn hart was het moeilijk om dat te accepteren. Sinds ik in Griekenland bondscoach werd, heb ik met sommige mensen – vooral met de bondsvoorzitter en de spelers – een schitterende relatie opgebouwd. Dat ze nu al weten dat ik zal vertrekken, zal geen negatieve invloed op onze prestaties hebben. Integendeel, de spelers zullen zich extra willen bewijzen, zodat mijn afscheid nog mooier wordt. Ga ik straks naar China of Polen of ga ik een jaartje in de zetel zitten? Ik heb de voorbije maanden nog geen aanbiedingen gekregen en heb er dus totaal geen idee van wat ik na het WK zal doen, maar het houdt me ook totaal niet bezig. Mijn eerste en enige doel is Griekenland gelukkig te maken.”

VEDETTE – Kostas Mitroglou

Wist je dat…

… hij opgroeide in Neukirchen, Duitsland, waar zijn ouders een Grieks restaurant uitbaatten?

… hij zijn jeugdopleiding genoot bij MSV Duisburg en vervolgens bij Borussia Mönchengladbach? Hij kon kiezen voor de Duitse nationaliteit, maar deed dat niet.

… hij Griekenland bijna eigenhandig naar het WK loodste door in de barrages drie van de vier goals tegen Roemenië voor zijn rekening te nemen?

… hij de eerste Griek is die erin slaagde om in de Champions League een hattrick te scoren? Dat was dit seizoen tegen Anderlecht (0-3).

… hij afgelopen winter de duurste transfer werd in de geschiedenis van het Griekse voetbal? Fulham betaalde voor hem 15 miljoen euro aan Olympiacos.

… hij in 2012 verkozen werd tot Speler van het Jaar in Griekenland?

… hij dezelfde koosnaam draagt als Aleksandar Mitrovic van Anderlecht: ‘Mitrogoal’? Een andere bijnaam is ‘Pistolero’, voor zijn schietgebaren na het scoren van een doelpunt.

… hij op weinig sympathie kon rekenen van ex-Grieks bondscoach Otto Rehhagel, die hem slechts sporadisch gebruikte bij de nationale ploeg en ook thuisliet voor het WK 2010?

… hij zelden interviews geeft en mediaschuw is?

… hij door Olympiacos tot tweemaal toe uitgeleend werd, aan Panionios (2010/11) en Atromitos (2011/12)?

“Tijdens Euro 2012 verwachtte ook niemand dat we de groepsfase zouden overleven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content