16-jarige die Erdogan 'beledigde' riskeert 4 jaar cel

26/12/14 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:28

Een Turkse tiener die gearresteerd werd omdat hij president Recep Tayyip Erdogan 'beledigde', werd weer vrijgelaten na commotie over de evolutie van Turkije naar een dictatuur. De jongen riskeert echter nog steeds vier jaar cel.

16-jarige die Erdogan 'beledigde' riskeert 4 jaar cel

Recep Tayyip Erdogan. © Reuters

De zestienjarige Mehmet Emin Altunses werd twee dagen na zijn aanhouding weer vrijgelaten. Dat had zijn advocaat, Baris Ispir, gesterkt door zo'n 100 collega's uit Istanboel, geëist. Het team wees erop dat er al maandenlang beschuldigingen aan het adres van president Recep Tayyip Erdogan de ronde doen op sociale media, zonder dat daar iets tegen ondernomen wordt.

'Geen sprake van dat we een stap terug zetten, we zullen op deze manier doorgaan', verkondigde de advocaat bij de vrijlating van de tiener, aldus Agence France-Presse.

'Dief in illegaal paleis'

Altunses hield tijdens een studentenprotest op woensdag 24 december een toespraak in Konya, een bastion van de regerende partij van Erdogan, AKP. Hij noemde de president de 'leider van diefstal, omkoperij en corruptie', schrijft AFP. Volgens The Guardian sprak Altunses ook over 'de eigenaar van het illegaal paleis'. Verwijzingen naar zowel een corruptieschandaal binnen de overheid als het controversiële 1.150 kamers tellende paleis dat in oktober door de president onthuld werd.

De tiener werd op school gearresteerd. Hij ontkende aan een politieke partij gelinkt te zijn, maar bevestigde de uitspraken te hebben gedaan.

Ondanks de vrijlating wordt Altunses nog steeds aangeklaagd omdat hij Erdogan beledigde. De datum van het proces moet nog worden bepaald, maar de zestienjarige riskeert tot vier jaar cel.

'President respecteren'

Oppositielid en vicepresident van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Sezgin Tanrikulu, schreef volgens AFP op Twitter dat de vrijlating van de jongen in elk geval niets zou veranderen aan 'de miserabele situatie waarin onze democratie zich bevindt'.

De moeder van Altunses, Nazmiye Gok, reageerde gechoqueerd: 'Hij werd opgesloten alsof hij een gewapende terrorist was. Hij is slechts een jongen. Hij hoort op school te zitten, niet in de gevangenis', citeert AFP.

Eerste minister Ahmet Davutoglu steunt echter de oorspronkelijke beslissing van de rechtbank om de jongen te arresteren. 'Iedereen moet de president respecteren, wie hij ook is', verkondigde hij volgens The Guardian.

De arrestatie van Altunses gooide olie op het vuur in Turkije waar de ongerustheid over de vrijheid van meningsuiting onder Erdogan toeneemt.

Levenslang

In Istanboel staan 35 supporters van voetbalclub Besiktas terecht omwille van een 'poging tot staatsgreep': de voetbalfans worden ervan beschuldigd aan de basis te liggen van de protesten tegen - toen nog premier - Erdogan op het Taksimplein in dezelfde stad. Het Openbaar Ministerie eist levenslang. Volgens de politieke oppositie en mensenrechtenorganisaties is het proces niets anders dan een wraakactie van de regering.

Sinds het corruptieschandaal waarbij belangrijke regeringsleden en Erdogans dichte medewerkers in december 2013 betrokken werden, is de overheid extreem gevoelig voor beschuldigingen van die aard.

Vier kabinetsmedewerkers namen destijds ontslag, toch legt Erdogan de schuld bij zijn grote rivaal Fethullah Gülen. De politicus die nu in de Verenigde Staten gevestigd is, zou het schandaal hebben gecreëerd en de lekken op sociale media hebben verspreid in een poging om de regering omver te werpen.

Erdogan is meedogenloos in zijn strijd tegen de politieke rivaal. Er is een arrestatiebevel tegen Gülen van kracht, hoewel het onwaarschijnlijk is dat de VS hem gauw zal uitleveren. Het afgelopen jaar werden onder andere politie en het gerecht ontdaan van alle pro-Gülenistische elementen. Eerder deze maand december vonden meerdere invallen plaats bij oppositiemedia gelinkt aan Gülen. Dertig agenten, journalisten en scriptschrijvers werden gearresteerd, wat een grote scheur veroorzaakte met de Europese Unie - waarbij Turkije zich nog steeds op een dag graag bij zou aansluiten.

Lees meer over:

Onze partners