35 voetbalfans in Turkije riskeren levenslang wegens ‘poging tot staatsgreep’

Besiktas-fans in Istanboel © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Voor een rechtbank in het Turkse Istanboel staan 35 supporters van voetbalclub Besiktas terecht. Ze worden beschuldigd van poging tot staatsgreep. Volgens de politieke oppositie en mensenrechtenorganisaties is het proces niets anders dan een wraakactie van de regering.

Het Openbaar Ministerie eist levenslang. Het voorlezen van de akte van beschuldiging ontlokte lachsalvo’s in de zaal.

Staatsgreep

De voetbalfans, aanhangers van supportersclub Carsi, worden ervan beschuldigd dat ze aan de basis liggen van de protesten tegen toenmalig premier Recep Tayyip Erdogan die vorig jaar uitbraken op het Taksimplein in Istanboel.

Volgens de officiële aanklacht, zo meldt de Turkse krant Hürriyet, wilden de beschuldigden ‘de kantoren van Erdogan nabij het stadion van Besiktas innemen met de bedoeling van een Arabische Lente-achtige opstand te lanceren en de regering omver te werpen’.

Erdogan, die intussen verkozen is tot president van Turkije, heeft na de protesten en na een corruptieschandaal rond hem dat later losbarstte, gezworen om jacht te maken op de ‘verraders’.

‘Een belachelijke karikatuur’

De politieke oppositie in Turkije en mensenrechtenorganisaties spreken van een farce. ‘De supporters van Besiktas berechten als vijanden van de staat omdat ze deelnamen aan een publiek protest, is een belachelijke karikatuur,’ zegt Human Rights Watch.

‘Er bestaat geen enkel bewijs voor de beschuldigingen van poging tot staatsgreep. Het openbaar ministerie zou onmiddellijk de beschuldigden moeten vrijspreken.’

Steun van sportieve rivalen

Buiten het gerechtsgebouw lieten zich meer dan 500 andere Besiktas-supporters gelden, van wie er sommige in het zwartwitte shirt van hun club waren uitgedost. De oproerpolitie was ook aanwezig, mét tanks.

Opmerkelijk is dat ook supporters van de concurrerende ploegen Galatasaray en Fenerbahçe hun steun kwamen betuigen.

Aartsrivaal

De start van het proces komt er twee dagen na een controversiële politieraid in Turkije, waarbij meer dan twintig prominente mediafiguren werden opgepakt. Ook zij worden beschuldigd van pogingen tot het omverwerpen van de regering.

De arrestanten hebben banden met de in Amerika in ballingschap levende moslimprediker Fethullah Gülen, ooit een medestander maar intussen de politieke aartsrivaal van Erdogan.

Lees ook: ‘Discours van staatsgreep moet corruptieschandalen verdoezelen’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content