Wilders belooft: ‘Ik ga niet in Europees parlement zitten’

© Reuters
Simon Demeulemeester

PVV-leider Geert Wilders zegt dat hij, ondanks de moeilijkheden in zijn partij, trouw zal blijven aan het werk in Den Haag. Hij belooft dat hij niet in het Europees parlement gaat zitten.

No way,’ zo antwoordt Geert Wilders in het Nederlandse weekblad Elsevier op de vraag of hij in het Europees parlement gaat zetelen als hij verkozen raakt.

Vlucht

Onder PVV’ers en voormalige PVV’ers wordt gespeculeerd over een ‘vluchtroute’ van Wilders. Hij zou het geharrewar in zijn partij, de PVV-leider zag de laatste tijd veel mandatarissen vertrekken, achter zich kunnen laten en de vlucht naar voren kunnen kiezen richting het grotere, Europese forum. Wilders besteedde altijd al veel aandacht aan toespraken en optredens in het buitenland.

‘Wilders heeft springplank nodig’

Marine Le Pen
Marine Le Pen© Reuters

De zittende, maar niet-herkiesbare PVV-Europarlementariër Lucas Hartong, zegt in Elsevier dat Wilders oog heeft voor het leiderschap van een internationale rechtse fractie in Straatsburg en Brussel. De meest waarschijnlijke leider van zo’n fractie is Marine Le Pen van het Front National, maar zij wil president van Frankrijk worden.

Hartong: ‘Geert Wilders timmerde altijd al internationaal aan de weg. De strijd tegen de islam is zijn focus. Al die andere politieke punten zijn bijzaak. Om een volgende stap te zetten, heeft hij een springplank nodig en dat is het Europees Parlement.’

Overgang

Eind vorig jaar zou Wilders met toenmalige vertrouwelingen in de PVV hebben gesproken over een mogelijke overgang van de Tweede Kamer naar het Europees parlement. Wilders staat op plaats tien van de Europese PVV-lijst. De partij kan volgens de peilingen rekenen op vier zetels. Maar Wilders behaalt – net als in 2009 toen hij bijna de helft van alle PVV-stemmen oogstte – ongetwijfeld genoeg voorkeurstemmen voor een zetel.

Puinruimen

Na de verkiezingen van 22 mei heeft Wilders tot 25 juni om te beslissen of hij een eventuele voorkeurszetel in het Europees parlement aanvaardt. Zo ja, dan moet hij zijn Kamerzetel vaarwel zeggen.

Een ‘dubbelmandaat’ is niet toegestaan. Blijft Wilders in de Tweede Kamer, dan kan hij later alsnog de overstap maken. Hij kan als eerste een Europese zetel claimen, zodra een PVV’er – eventueel op aandringen van Wilders zelf – tussentijds vertrekt.

Voormalig PVV-fractiesecretaris en nu onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes zegt daarover: ‘Die tiende plek op de lijst is een slimme zet van Wilders. Hij trekt er veel stemmen mee én hij creëert voor zichzelf een permanente terugval-optie. Hij doet nu vooral aan ‘puinruimen’ in zijn eigen fractie, weet Bontes.

(Elsevier/EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content