Wilders blaast bezoek aan Vlaams Belang af na Marokkanen-heisa

22/03/14 om 07:51 - Bijgewerkt om 11:42

Geert Wilders zal niet naar de verkiezingsmeeting van het Vlaams Belang komen uit 'veiligheidsoverwegingen'. De extreemrechtse voorman van PVV betaalt zijn controversiële uitspraken over minder Marokkanen in Nederland met een leegloop van zijn partij.

Wilders blaast bezoek aan Vlaams Belang af na Marokkanen-heisa

© AFP

In de Nederlandse stad Almere stapt bijna de hele gemeenteraadsfractie van de PVV van Geert Wilders uit de partij. Acht van de negen leden verlaten de partij. Ook op provinciaal, nationaal en Europees niveau braken partijgenoten met de uiterst rechtse politicus na zijn omstreden verklaringen over Marokkanen.

Almere, in de provincie Flevoland, is één van de weinige steden waar de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnam. Vrijdag besloten acht van de negen leden in de gemeenteraad op te stappen bij de PVV. Ze sluiten zich aan bij de kritiek van partijgenoten op provinciaal niveau. Daar verlaten vier van de zes PVV-ers in de Provinciale Staten de partij.

Wilders 'kon weten wat het gevolg zou zijn van de wijze waarop hij de standpunten heeft verwoord' en heeft bovendien 'geen afstand genomen van zijn handelwijze', zeggen ze in een verklaring. Ook de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, maakte bekend dat ze de partij de rug toekeert. Ze stapt ook uit de Provinciale Staten in Limburg. 'Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie', liet Stassen weten.

Parlementslid Joram Van Klaveren had de spits afgebeten. Een dag eerder ging Roland van Vliet hem al voor. De directe aanleiding voor het vertrek was de controversiële uitspraak van Wilders dat hij 'minder Marokkanen zou gaan regelen'.

Wilders niet te gast bij Vlaams Belang

Geert Wilders zou dit weekend te gast zijn bij het Vlaams Belang voor een verkiezingsmeeting, maar dat gaat niet door. 'Door de omstandigheden in Nederland en het toegenomen veiligheidsrisico heeft Wilders beslist de trip naar Antwerpen niet te maken', legt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter aan Belga uit.

De veiligheidsmaatregelen voor de geplande bijeenkomst waren nochtans enrom.'Er waren metaaldetectoren voorzien, veertien lijfwachten, drie gepantserde wagens, enz... Dit heb ik in heel mijn politieke carrière nooit meegemaakt', aldus Dewinter.

Vlaams Belang-kopstukken Gerolf Annemans en Dewinter zien overigens geen graten in de uitspraken van Wilders. Voorzitter Annemans zei dat Wilders vrij is te zeggen wat hij wil, Dewinter ging een stap verder en zei te hopen dat Wilders zijn uitspraken zou herhalen in Antwerpen.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners