Maakt informateur Charles Michel plaats voor formateur Kris Peeters?

22/07/14 om 08:38 - Bijgewerkt om 09:24

Kris Peeters zou de steun genieten van N-VA om de nieuwe federale regering, die zou bestaan uit een zogenaamde Zweedse coalitie, te gaan leiden.

Maakt informateur Charles Michel plaats voor formateur Kris Peeters?

Kris Peeters © Belga

Koninklijk informateur Charles Michel trekt opnieuw naar het paleis om bij koning Filip verslag uit te brengen over zijn opdracht. MR-voorzitter Michel moest de mogelijke formules nagaan voor de vorming van een federale regering.

De mogelijkheden voor Michel waren beperkt sinds het 'non' van het CDH aan een centrum-rechtse coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD, MR en CDH. Voor een klassieke tripartite - met christendemocraten, liberalen en socialisten uit beide taalgroepen én dus zonder N-VA - is er aan Vlaamse kant dan weer zeer weinig enthousiasme.

Zodoende lijkt een Zweedse coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD en enkel MR aan Franstalige kant de enige mogelijke optie.

Open VLD mee in Vlaamse regering

De Vlaamse liberalen van Open VLD blijven echter bij hun standpunt om overal of nergens mee te besturen, maar ook dat euvel lijkt van de baan aangezien N-VA en CD&V het maandag kort voor middernacht eens zijn geworden om ook Open VLD te betrekken bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering, aldus Het Belang van Limburg.

Als de partijbesturen van N-VA en CD&V het eens zijn met het akkoord dat N-VA en CD&V sloten, ligt de weg dus open voor de Zweedse coalitie of kamikazecoalitie.

In dat geval kan informateur Charles Michel zijn ontslag vragen aan koning Filip, waarna die een echte formateur kan aanduiden. Meer dan waarschijnlijk wordt dat Kris Peeters, die in alle gevallen géén minister in de nieuwe Vlaamse regering wordt, maar wel de steun van N-VA geniet om de federale regering te leiden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners