Legertop wil 575 miljoen euro extra: experts noemen vraag ongegrond

27/08/14 om 08:03 - Bijgewerkt om 09:29

Het ministerie van Defensie vraagt de komende regeerperiode 575 miljoen euro extra. Dat blijkt uit interne plannen.

Legertop wil 575 miljoen euro extra: experts noemen vraag ongegrond

Pieter De Crem © Belga

Het ministerie van Defensie vraagt de komende regeerperiode 575 miljoen euro extra. Dat blijkt uit interne plannen die de VRT kon inkijken.

Het ministerie van Defensie wil zijn budget optrekken van 0,66 naar 0,7 procent van het bruto binnenlands product. Volgend jaar zou het gaan om 157 miljoen euro extra, de volgende jaren telkens om zo'n 100 miljoen extra.

Onder aftredend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) werd fors bespaard op het Defensie-budget.

Het leger wil nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar op termijn ook onder meer nieuwe mijnenjagers en fregatten. Alles samen gaat het om een investering van 7 miljard extra tot 2030.

Defensie stelt negen prioriteiten voor de toekomst, maar cybersecurity hoort daar niet bij. Nochtans wordt dit zowel door het Europees Defensieagentschap (EDA) als door de NAVO prioritair naar voor geschoven.

Vraag ongegrond

Volgens experts die de VRT sprak, is het dossier met de negen prioriteiten niet voldoende sterk om de vraag te verantwoorden.

Op basis van deze plannen, aldus nog de VRT, wil Defensie niet 40 nieuwe straaljagers aanschaffen, maar 50. Tegen die vraag komt ferme kritiek van oppositiepartijen Groen en SP.A. 'Terwijl wordt bespaard op gezinnen en gewone mensen, ligt er wel al een cheque klaar voor peperdure straaljagers,' reageerde Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo.

Lees meer over:

Onze partners