Groen en SP.A: 'Investeren in nieuwe straaljagers is absurd en ondoordacht'

25/08/14 om 11:44 - Bijgewerkt om 16:39

'De beslissing om te investeren in een opvolger voor de F-16's zegt veel over de prioriteiten van Peeters en Michel', aldus Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. SP.A vindt dat de nieuwe regering moet investeren in jobs, niet in gevechtsvliegtuigen.

Groen en SP.A: 'Investeren in nieuwe straaljagers is absurd en ondoordacht'

Kristof Calvo (Groen) © Belga

De groene oppositie reageert fel op het nieuws dat de federale regeringsonderhandelaars principieel overeengekomen zouden zijn om te investeren in een opvolger voor de F-16's van het Belgische leger. "Deze beslissing zegt heel veel over de prioriteiten van Peeters en Michel", zegt Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. "Terwijl wordt bespaard op gezinnen en gewone mensen, ligt er wel al een cheque klaar voor peperdure straaljagers."

Volgens verschillende media beslisten CD&V, MR, Open VLD en N-VA om de F-16's te vervangen tegen 2023. In 2018 zou worden beslist welk toestel in de plaats komt van de verouderde straaljagers.

"De kostprijs kan oplopen tot 5 miljard euro", zegt Kristof Calvo. "Vijf miljard euro is drie keer het budget dat nodig is om alle Belgen uit de armoede te halen. Of beeld je in welke loonlastenverlaging we met dat geld zouden kunnen doorvoeren, de noodzakelijke zuurstof voor onze economie en bedrijven."

'Onbegrijpelijk dat CD&V deze aankoop heeft gepusht'

Voor Groen leggen de onderhandelaars hun prioriteiten fout. Bovendien zou België beter met de andere Europese lidstaten overleggen, zegt Calvo. "In Europa hebben we vandaag geen tekort aan gevechtstoestellen. Dergelijke aankopen moeten gecoördineerd en in Europees verband gebeuren."

Voor Groen is het helemaal onbegrijpelijk "dat de CD&V, in principe de meest sociale partij van deze coalitie, deze aankoop heeft gepusht". Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt zal de kwestie laten agenderen in de commissie Legeraankopen van de Kamer.

'Investeren in jobs, niet in gevechtsvliegtuigen' (SP.A)

Ook SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen vindt het voornemen van de federale onderhandelaars om te investeren in nieuwe straaljagers ronduit 'absurd en ondoordacht'. Kamerfractieleidster Karin Temmerman treedt hem bij: "Onze economie heeft zuurstof nodig, we moeten alle zeilen bijzetten om de lasten op arbeid te verlagen en pensioenen en zorg te betalen. En wat doet deze regering? Gevechtsvliegtuigen kopen. Ze zou daar maar liefst 5 miljard euro voor veil hebben. Ik vrees dat ook deze rekening naar de gezinnen zal worden doorgeschoven, in vele grote en kleine facturen en prijsverhogingen."

De radicaal linkse PVDA merkt dan weer op dat de kost van de vervanging volgens de vredesbeweging 6 miljard euro zal kosten. "Op een moment dat gezinnen, studenten en schoolverlaters, ouderen en gepensioneerden en de werkende mensen te horen krijgen dat de broeksriem stevig moet worden aangehaald in het onderwijs, de kinderopvang, de rusthuizen en de openbare energievoorziening, vinden Peeters en Michel probleemloos miljarden voor 40 oorlogsvliegtuigen", luidt het in een mededeling van de partij. (Belga/AVE/TE)

Lees meer over:

Onze partners