Europa vindt Belgische compensatie voor Arco-coöperanten te hoog

Kris Peeters © Belga Image
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

De regering werkte een regeling uit waardoor zo’n 600 miljoen euro samengebracht wordt om de Arco-coöperanten te compenseren. Maar Europa wil niet hoger gaan dan 200 miljoen. Dat schrijft De Tijd en wordt bevestigd in regeringskringen.

In het zomerakkoord van de regering-Michel kon CD&V uitpakken met een langverwachte oplossing voor het Arco-dossier. Er zou een pot van 600 miljoen aangelegd worden, zodat de 800.000 Arco-coöperanten tot veertig procent van hun originele investering terug zouden kunnen krijgen. Het leeuwendeel van het budget, zo’n 400 miljoen, moet komen uit een gedeeltelijke privatisering van Belfius. De rest moet bijgepast worden door Beweging.net, de vroegere christelijke arbeidersbeweging ACW. De organisatie hangt nog een boete van meer dan 140 miljoen boven het hoofd voor haar rol in het dossier.

Voor CD&V was het politiek akkoord een belangrijke stap om eindelijk van het Arco-dossier verlost te kunnen zijn, maar over de grootste horde – de toestemming van Europa – bestond nog aanzienlijke twijfel. Europa heeft zich altijd verzet tegen een vergoeding voor de Arco-coöperanten: het ging immers niet om spaartegoeden maar om beleggingen. Een vergoeding voor de neergang van Arco zou daardoor neerkomen op illegale staatssteun.

Vice-premier Kris Peeters ging er na het beklinken van het zomerakkoord dan ook niet zomaar van uit dat het dossier nu snel van tafel zou kunnen. ‘Alles kan terugkomen. Ik zal maar gerust zijn wanneer al die Arco-coöperanten genoegen nemen met de veertig procent die ze teruggekregen hebben en wanneer – zoals bij BHV – niemand daar nog op terugkomt.’

Bij Europa blijft men intussen bezorgd over illegale staatssteun. Een vergoeding vanuit de overheid wordt niet langer als onmogelijk gezien, maar voor Europa mag die niet hoger liggen dan 200 miljoen. Volgens De Tijd hoopt de regering wel nog ter kunnen onderhandelen met Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content