'Deal met Turkije heronderhandelen als land massaal Syriërs terugstuurt'

01/04/16 om 11:02 - Bijgewerkt om 14:42

'Als blijkt dat de Turken op grote schaal Syrische vluchtelingen terugsturen naar oorlogsgebied', moet de EU het akkoord met Turkije heronderhandelen', aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

'Deal met Turkije heronderhandelen als land massaal Syriërs terugstuurt'

© Belga

De Europese Unie moet haar akkoord met Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis heronderhandelen als zou blijken dat de Turken inderdaad op grote schaal Syrische vluchtelingen terug naar oorlogsgebied sturen, zoals Amnesty International beweert. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Sinds midden januari hebben de Turkse autoriteiten dagelijks groepen van zo'n honderd Syrische mannen, vrouwen en kinderen opgepakt en teruggestuurd naar Syrië, stelt Amnesty. "Gedwongen terugkeer naar Syrië is illegaal volgens de Turkse, Europese én internationale wet."

Veilig land?

Migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus

Migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus © Belga Image

Als dit bericht klopt, "dan moet er heronderhandeld worden, laat dat duidelijk zijn", zegt Theo Francken. Twee weken geleden finaliseerden Europa en Turkije een akkoord dat er onder meer in bestaat dat Syrische vluchtelingen die vanuit Turkije de Griekse eilanden bereiken terug naar Turkije mogen worden gestuurd omdat het door Griekenland als veilig derde land wordt beschouwd. Voor elke Syriër die de Turken opnieuw opnemen, zal een andere Syriër in Europa worden hervestigd.

"Als blijkt dat Turkije al maanden op grote schaal Syriërs terugstuurt zonder bescherming te geven, dan is er een probleem want dan kan Griekenland (Turkije) niet beschouwen als veilig derde land. Dan zal het Europees Hof dat vernietigen en staan we weer nergens", aldus Francken.

Getrokken messen

De staatssecretaris wacht meer informatie af, maar heeft naar eigen zeggen geen reden om aan te nemen dat wat Amnesty zegt niet waar zou zijn. Hij wijst er wel op dat verschillende internationale ngo's uit onvrede met het Europees-Turkse akkoord de Griekse eilanden hebben verlaten. "Ze staan met getrokken messen tegenover Europa en Turkije."

Het hele akkoord is "geen propere deal, absoluut niet", aldus Francken, "maar in mijn ogen is het een noodzakelijke deal en het is ook absoluut noodzakelijk dat Turkije zich aan de internationale rechtsregels houdt". (Belga/AVE)

Europa houdt vast aan terugsturen vluchtelingen vanaf maandag


Ondanks de wankele voorbereiding en de snoeiharde kritiek van vluchtelingenorganisaties rekent de Europese Unie erop dat de terugkeer van vluchtelingen vanuit Griekenland naar Turkije maandag zoals gepland van start kan gaan. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zullen er maandag meteen honderden mensen worden teruggebracht.


De Europese Commissie onderzoekt de aantijgingen van Amnesty International als zou Turkije vluchtelingen terug naar Syrië drijven. De beschuldigingen worden aangesneden in de contacten met Ankara, luidt het. Een woordvoerster erkende dat het terugsturen van vluchtelingen naar oorlogsgebied "een rode lijn" zou zijn. "Er wordt niemand met recht op internationale bescherming naar Turkije teruggestuurd die geen bescherming zal krijgen in Turkije."


Intussen slaakt UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, ook alarm over de hotspots op de Griekse eilanden, waar de levensomstandigheden van vluchtelingen precair zijn en rellen en incidenten gesignaleerd worden. "We weten dat er spanningen zijn, dat er capaciteitsproblemen zijn. We helpen de Griekse autoriteiten om de situatie onder controle te houden", aldus de Commissie. (Belga)

Onze partners