Rellen in opvangkamp Chios: Dokters van de Wereld trekt zich terug

Migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus © Belga Image

Hulporganisatie Dokters van de Wereld trekt zich na nieuwe rellen in het opvangkamp op het Griekse eiland Chios terug van dat eiland. De Griekse havenpolitie probeert intussen met de hulp van tolken en hulporganisaties vluchtelingen en migranten te bewegen om uit de haven van Piraeus te vertrekken.

In de nacht van donderdag op vrijdag raakten twee mannen gewond bij een steekpartij tussen Syriërs en Afghanen op Chios, berichtte de plaatselijke nieuwssite Politischios. Daarbij werd ook de tent voor medische verzorging, samen met de inboedel 30.000 euro waard, vernield.

Volgens Politischios leek het kamp vrijdagochtend wel een slachtveld. De politie gebruikte lichtgranaten om het tumult te doen ophouden. Het Griekse persbureau ANA meldt dat drie vluchtelingen opgenomen werken in het ziekenhuis na de rellen.

Terugsturen

De autoriteiten van het eiland hebben Athene gevraagd om extra agenten, omdat het bijna elke dag tot rellen komt in het opvangkamp. Dat kamp kan 1.200 mensen opvangen, maar in tussentijd worden er 1.500 mensen vastgehouden.

De meesten van hen zijn aangekomen nadat het vluchtelingenakkoord op 20 maart in werking trad. Maandag start het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije.

Piraeus

In de nacht van woensdag op donderdag raakten ook al acht vluchtelingen lichtgewond, ook na geweld tussen Syriërs en Afghanen die kamperen voor de terminals van de haven van Piraeus.

Migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus
Migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus© Belga Image

De Griekse havenpolitie probeert intussen met de hulp van tolken en hulporganisaties vluchtelingen en migranten te bewegen om uit de haven te vertrekken. Momenteel verblijven er nog rond de 5.300 mensen.

Duitsland

De haven wordt door vluchtelingen en migranten al maanden gebruikt als voorlopig kamp. Ze slapen er in de metrostations en hebben er ook hun tenten opgeslagen. De meesten onder hen willen niet naar de opvangkampen van de staat, waar ze de omstandigheden als slecht beschrijven. Ook vrezen ze ‘vergeten te worden’ eens ze daar zijn aangekomen.

Volgens een bevraging van een Grieks peilingsbureau wil twee derde van de in Griekenland vastzittende vluchtelingen en migranten verder reizen naar Duitsland.

De toestroom van vluchtelingen via de oostelijke Egeïsche Zee is de afgelopen 24 uur lichtjes gedaald. Volgens de Griekse crisiscel zijn donderdag en vrijdag 340 mensen van de Turkse kust op de Griekse eilanden aangekomen. Daags voordien waren het er nog bijna 400.

Turks-Europees akkoord

Momenteel zitten in Griekenland in totaal meer dan 52.000 vluchtelingen en migranten, waarvan ruim 6.000 op de Griekse eilanden. Sinds 20 maart, sinds de inwerkingtreding van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije, worden daar alle nieuwkomers in de hotspots vastgehouden. Vanaf maandag zullen ze in de marge van dat vluchtelingenakkoord naar Turkije teruggestuurd worden.

Het Griekse parlement stemt vandaag in een spoedprocedure over de nodige richtlijnen voor de omzetting van dat akkoord. Belangrijkste aspect van een overeenkomstig wetsontwerp is de rechtmatigheid van de geplande deportaties van vluchtelingen en migranten naar Turkije. De stemming zal in de late namiddag plaatsvinden, aldus het parlementair bestuur. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content