'Burgemeesters laten beslissen over enkelband geradicaliseerden, is knettergek'

29/11/15 om 14:01 - Bijgewerkt om 14:00

De mogelijkheid van een enkelband als administratieve sanctie in het geval van radicalisering is knettergek, zegt Stefaan Van Hecke van Groen. Volgens Koen Metsu van N-VA zijn we echter de tijd voorbij van denken in termen van wat kan en mag.

'Burgemeesters laten beslissen over enkelband geradicaliseerden, is knettergek'

Koen Geens (links) en Stefaan Van Hecke (rechts) © Belga

In De Zevende Dag op Eén werd zondag gediscussieerd over de mogelijkheid van een enkelband als administratieve sanctie in het geval van radicalisering. Knettergek, vond Stefaan Van Hecke van Groen. Volgens Koen Metsu van N-VA zijn we echter de tijd voorbij van denken in termen van wat kan en mag.

In de Kamer buigt een bijzondere commissie, onder voorzitterschap van Koen Metsu, zich vanaf komende week over bijkomende maatregelen in de strijd tegen radicalisering. Voor sommige daarvan is een wijziging van de grondwet en dus de steun van de oppositie nodig. Stefaan Van Hecke zet alleszins de deur open voor een mogelijke verlenging van de voorlopige hechtenis bij verdenking van terrorisme. "Een duidelijk constructief signaal van de oppositie", vond Raf Terwingen (CD&V).

"De strijd tegen radicalisme zal je winnen of verliezen op de hoek van de straat, daar is misschien strengere wetgeving voor nodig", vond Hans Bonte van SP.A.

Over de verlenging van de voorlopige hechtenis tot 72 uur wil hij het debat eerst ten gronde voeren in de Kamer.

Een ander voorstel dat in de commissie zal worden besproken is het opleggen van een enkelband als administratieve sanctie in het geval van radicalisering. "De piste om vrijheidsberoving over te laten aan een burgemeester is knettergek", aldus Van Hecke. "Dat moet een beslissing van een rechter zijn, de communicatie van de regering hierrond was zeer misleidend."

'Tijd voorbij van denken in termen van kan dit wel en mag dit wel'

"De juristen gaan mij mogelijk een beetje tegenspreken, maar ik denk dat we de tijd voorbij zijn van denken in termen van kan dit wel en mag dit wel", zei Koen Metsu (N-VA). "Het is meer het werkwoord 'moeten' dat we gaan moeten etaleren."

"We moeten kijken of de maatregel proportioneel en weloverwogen is", vond Carina Van Cauter (Open VLD). "In ieder geval zal er een rechterlijke toets zijn."

Bonte wil alleszins als burgemeester niet in de rol komen om te moeten oordelen over het opleggen van een dergelijke maatregel. "Laat de veiligheidsdiensten hun werk doen, voor je het weet ga je van burgemeesters rechters maken", zei hij.

Bonte: 'Niet enkel in Molenbeek probleem met controle adressen'

Bonte had ook nog een opmerking over de huiszoekingen in Molenbeek. Hij zegt dat er niet alleen in Molenbeek problemen zijn met de controle van adressen. Omdat dat in het verleden te weinig gebeurd is, hadden terroristen daar vrij spel. Gisteren had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al aangekondigd dat federale ambtenaren de administratie van Molenbeek gaan bijspringen.

Onze partners