Hoe zou het nog zijn met de vervuiling van de olympische wateren in Rio? Slechter dan aanvankelijk gedacht, zo blijkt uit onderzoek.

In juli vorig jaar verschenen al alarmerende berichten over het kustwater langs de Braziliaanse miljoenenstad. Zowel in het kleinere Rodrigo de Freitasmeer (locatie voor het roeien en het kanovaren), als in de grotere baai van Guanabara (zeilen), als langs de beroemde stranden van Copacabana en Ipanema (openwaterzwemmen en triatlon) bleek de besmettingswaarde tot 1,7 miljóén keer hoger te liggen dan de alarmnorm in Europa en de VS. Oorzaak: het rioolwater dat in Rio niet gezuiverd wordt, waardoor grote hoeveelheden rechtstreeks in de baai van Guanabara en de Atlantische Oceaan stromen.

Geen toeval dus dat in augustus, tijdens de olympische testevents in het roeien en zeilen, veel atleten ziek werden. Volgens de Internationale Zeilfederatie zo’n 7 procent van de deelnemers, al ligt dat cijfer vermoedelijk hoger, want in de dagen en weken na de competitie werd er niet meer verder geteld. De Duitse zeiler Erik Heil raakte zelfs besmet met de vleesetende MRSA-bacterie. Hij denkt er nu aan om tijdens de Spelen een plastic overall aan te trekken die hij kan uitdoen zodra hij uit de besmette gevarenzone is…

Rio haalde de Spelen binnen met de belofte dat het grote zuiveringsstations zou installeren. Er wordt er momenteel ook een gebouwd aan de Maria da Glóriahaven, maar beleidsmensen erkennen dat andere installaties er allicht niet meer zullen komen. Besparingen, want Brazilië worstelt met een grote economische crisis.

Geen verbetering dus, en dat wees ook recent onderzoek van persagentschap AP uit. De olympische wateren blijken zelfs nog meer besmet dan oorspronkelijk aangenomen. Niet alleen aan de kustlijn, waar veel zeewier samentroept en de vervuiling nauwelijks kan verdunnen, maar ook dieper en verder in zee en in de baai van Guanabara.

Een onderzoekster van de universiteit van Texas spreekt zelfs van een extreme omgeving waar de blootstelling aan virussen zeer waarschijnlijk is. ‘Als we deze waarden zouden vaststellen in de VS zouden de stranden meteen gesloten worden.’ Volgens de onderzoekster heeft iemand die drie eetlepels van het water in Rio inslikt zelfs 99 procent kans om ziek te worden.

Belangrijke opdracht dus voor de zeilers en roeiers tijdens de Spelen: mond gesloten houden…

DOOR JONAS CRETEUR

‘Als we deze waarden zouden vaststellen in de VS zouden de stranden meteen gesloten worden.’ EEN ONDERZOEKSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content