Dat roken de oorzaak kan zijn van verschillende soorten kanker, ziekten van hart en bloedvaten en aandoeningen op de luchtwegen, is al langer bekend. Dat rokers vaker tekenen van dementie vertonen op latere leeftijd, bleef echter steeds onderwerp van discussie. Nu pas verschijnt een wetenschappelijke studie die onderzocht wat precies de invloed van roken op dementie is.

Wetenschappers onderzochten de gegevens van meer dan 21.000 mensen die tussen 1978 en 1985 deelnamen aan een grootschalig gezondheidsonderzoek. Hierin werden ze onder meer bevraagd over hun rookgewoonten. Tussen 1994 en 2008 werden diagnoses verzameld waarin werd vastgesteld of ze al dan niet kampten met dementie.

Uit het onderzoek bleek dat het risico op verschillende soorten dementie sterk steeg wanneer de ondervraagden aangaven twee pakjes sigaretten per dag te roken. De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, werd bij rokers meer dan 100 procent vaker aangetroffen.

De resultaten tonen aan dat ook onze hersenen niet zijn opgewassen tegen schadelijke langetermijngevolgen van roken.

Dat roken de oorzaak kan zijn van verschillende soorten kanker, ziekten van hart en bloedvaten en aandoeningen op de luchtwegen, is al langer bekend. Dat rokers vaker tekenen van dementie vertonen op latere leeftijd, bleef echter steeds onderwerp van discussie. Nu pas verschijnt een wetenschappelijke studie die onderzocht wat precies de invloed van roken op dementie is. Wetenschappers onderzochten de gegevens van meer dan 21.000 mensen die tussen 1978 en 1985 deelnamen aan een grootschalig gezondheidsonderzoek. Hierin werden ze onder meer bevraagd over hun rookgewoonten. Tussen 1994 en 2008 werden diagnoses verzameld waarin werd vastgesteld of ze al dan niet kampten met dementie. Uit het onderzoek bleek dat het risico op verschillende soorten dementie sterk steeg wanneer de ondervraagden aangaven twee pakjes sigaretten per dag te roken. De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, werd bij rokers meer dan 100 procent vaker aangetroffen. De resultaten tonen aan dat ook onze hersenen niet zijn opgewassen tegen schadelijke langetermijngevolgen van roken.