Mysterie van de dag: waarom zegt men dat de adel blauw bloed heeft?

De Britse queen Elizabeth © Reuters

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom zegt men dat de adel blauw bloed heeft?

Van iemand die van adel is, wordt beweerd dat hij of zij blauw bloed heeft. Waar komt die uitdrukking vandaan?

Realiteit is het zeker niet. Het bloed van mensen die van adel zijn, heeft uiteraard precies dezelfde kleur als dat van iedereen. Waar komt de uitdrukking dan vandaan? Zekerheid hieromtrent bestaat er niet. Feit is dat de uitdrukking voor het eerst terug te vinden is bij de Spanjaarden. De Spaanse koningen waren de eersten met sangre azul.

Zij stamden af van de Noord-Europese Visigoten, die in de 5e eeuw het Iberisch schiereiland veroverden. In tegenstelling tot hun Moorse vijanden, die eeuwenlang grote delen van Spanje bezetten, hadden zij geen donkere, maar een blanke huid. Doorheen die blanke huid schijnen de aderen (bijvoorbeeld ter hoogte van de polsen) blauwachtig door. De leden van het Spaanse koningshuis waren ervan overtuigd dat dit een teken van adel was.

De mythe over het blauwe bloed won in de middeleeuwen nog terrein omdat de adel niet zoals de boeren op het veld werkte, en dus ook niet bruin werd. In tegenstelling tot de gewone bevolking bleven zij ook veel meer binnen in hun kastelen en landhuizen. Onder die uitermate blanke huid waren de blauw lijkende aderen des te duidelijker zichtbaar. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content