Eerste malariavaccin ooit nabij

© Reuters

Het eerste vaccin ter wereld tegen malaria zou wel eens binnen een jaar klaar kunnen zijn. Tests van nieuwe medicatie gaven veelbelovende resultaten.

Het eerste malariavaccin ter wereld is onderweg. Een onderzoeksteam publiceerde veelbelovende resultaten in PLOS Medicine. De studie naar de nieuwe medicatie werd gesponsord door de vaccinontwikkelaar GlaxoSmithKline (GSK).

Bij de studie werden 6.537 baby’s tussen de zes en de twaalf weken oud en 8.923 kinderen van vijf tot zeventien jaar oud ingeënt met drie doses van RTS,S/AS01, het nieuwe malariavaccin. In totaal waren elf Afrikaanse landen betrokken bij de tests.

De onderzoekers ontdekten dat per 1.000 kinderen die gevaccineerd werden er 800 malariagevallen voorkomen werden. De kinderen bleven ook gedurende 18 maanden na de inenting beschermd.

Op weg naar goedkeuring

Nu heeft de farmaceutische ontwikkelaar GSK de medicatie opgegeven voor gereguleerde goedkeuring. Het is de eerste keer ooit dat een malariavaccin die fase bereikt.

‘Een mijlpaal’, vertelde Sanjeev Krishna de Britse omroep BBC. Krishna is professor in moleculaire parasitologie en geneeskunde aan de St. George-universiteit in Londen en las het onderzoek na voor publicatie. ‘Vorige onderzoeken naar malariavaccins draaiden op niets uit. We moeten uitkijken voor zulke negatieve ontwikkelingen. Maar met het huidige middel lijken we goed op weg te zijn om volgend jaar al een goedgekeurd vaccin te hebben.’

Jaarlijks sterven ongeveer 800.000 mensen aan malaria. De meeste slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf in Sub-Saharisch Afrika. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content