De geheimen van een kattentong

Het likken van de kat heeft het tot in het topvakblad Science geschopt.

Minou gebruikt blijkbaar gesofisticeerde fysica om vloeistoffen vanuit haar bakje tot in haar mond te krijgen. Dat bewijst gedetailleerde analyse van met hogesnelheidscamera’s gefilmde sequenties van drinkende katten.

Katten vallen daarbij terug op enkele fundamentele elementen van de vloeistofdynamica. De vloeistof blijft aan het tipje van de kattentong hangen en wordt, als gevolg van haar traagheid, letterlijk de mond in getrokken. De tong wordt zo geplooid dat ze het vloeistofoppervlak raakt. De snelheid waarmee ze weer in de mond wordt getrokken, kan oplopen tot 78 centimeter per seconde. Door die snelheid wordt de aanwezige vloeistof opgehoopt in een soort kolom, die net op tijd in de mond komt om te voorkomen dat ze van de tong rolt.

De ruwheid van de tong speelt geen rol in dit proces, evenmin als de aard van de te drinken vloeistof.

HondenKatten en de meeste andere carnivoren moeten zich tot zo’n systeem wenden, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld mensen hebben ze kaken die niet geschikt zijn om vloeistof op te zuigen. Het zal kattenliefhebbers overigens verheugen dat honden het er een stuk minder innovatief afbrengen: zij vormen met hun tong gewoon een gootje waarlangs ze drank naar binnen laten lopen. Dat kost veel meer energie.

Dirk Draulans

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content