Zelfmoordterroriste veroorzaakt bloedbad in Rusland (video)

Zelfmoordaanslag in Volgograd © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In de Russische stad Volgograd zijn doden gevallen bij een ontploffing in een treinstation. Volgens de Russische antiterreurautoriteiten blies een vrouw zichzelf op.

Dat melden de Russische persagentschappen Interfax en RIA Novosti. De bom werd vanochtend aan de ingang van het station tot ontploffing gebracht. Over het precieze dodental heerst nog onduidelijkheid, maar er is al sprake van 13 tot 18 doden en tientallen gewonden.

Het treinstation werd ontruimd. Ooggetuigen spreken over duidelijk zichtbare schade. Overal lag versplinterd vensterglas, bovendien had de brandweer een kleine brand moeten blussen.

Op YouTube circuleren videobeelden van het moment van de explosie:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maatregelen

President Vladimir Poetin heeft de veiligheidsdiensten opgedragen om ‘alle nodige maatregelen te nemen’, zegt een woordvoerder van het Kremlin. Zo zullen treinstations en luchthavens strenger beveiligd worden.

In oktober al had een zelfmoordterroriste in een bus in Volgograd, het vroegere Stalingrad aan de Wolgarivier, verschillende passagiers mee de dood ingesleurd.

Winterspelen

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar Moskou kijkt in de richting van moslimrebellen in de Noordelijke Kaukasus. In juli riep de Tsjetsjeense leider Doku Umarov in een video op het internet militanten op om met aanslagen de Olympische Winterspelen in Sotchi te verstoren.

De Winterspelen starten binnen zes weken en worden beschouwd als een prestigeproject van president Vladimir Poetin. De regering garandeert veilige Spelen. Volgograd ligt op zo’n 700 km van Sotchi en 900 km ten zuiden van de hoofdstad Moskou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content