Woensdag Oekraïne-top in Minsk

Poetin, Merkel en Hollande bij het begin van hun vijf uur durende gesprekken © REUTERS

Woensdag volgt er in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een Oekraïne-top gehouden met de vier landen die momenteel gesprekken voeren over een vredesinitiatief: Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.

De beslissing om een top te organiseren over de crisis in Oekraïne kwam er na gezamenlijk telefonisch overleg tussen enerzijds de bemiddelaars, de Franse president François Hollande en de de Duitse bondskanselier Angela Merkel, en anderzijds de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko. Tijdens het telefonisch overleg werkten de vier leiders aan een pakket maatregelen, met name een omvattende regeling voor het conflict in het oosten van Oekraïne.

Normandië

Het overleg zal maandag in Berlijn voortgezet worden met het doel om woensdag een top te houden in Minsk, in het ‘Normandië-formaat, een verwijzing naar de gesprekken die er vorig jaar in juni waren bij de herdenking van de landing van de geallieerden in Europa.

Uit een mededeling van de kanselarij blijkt ook alle partijen die in september aanwezig waren op de eerste Minsk-top, opnieuw aanwezig zullen zijn. Het gaat om vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), alsook vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de Oost-Oekraïense separatisten.

Dode letter

Het vredesakkoord van Minsk bleef tot vandaag dode letter. In een reactie maakte de Russische president de Minsk-ontmoeting afhankelijk van de uitkomst van de voorgaande gesprekken. De top heeft woensdag plaats indien we tegen dan een akkoord bereiken over een aantal punten waarover de voorbije dagen intens gediscussieerd werd, zei Poetin zondag bij een ontmoeting met de president van Wit-Rusland.

De Verenigde Staten riepen op hun beurt in een reactie alle strijdende partijen in het Donbass-bekken op, terughoudend te zijn en af te zien van (militaire) acties die de diplomatieke inspanningen in het gevaar kunnen brengen. Daarbij verwees een woordvoerster van Buitenlandse Zaken naar de gevechten in Debaltsevo en nabij Marioepol. De voorbije dagen verslechterde de situatie in Oost-Oekraïne.

Merkel en Hollande

Merkel en Hollande plegen al enkele dagen overleg. Ze waren donderdag naar Kiev afgereisd, daags nadien volgde overleg met Poetin in Moskou. Doel was de implementatie van de akkoorden van Minsk.

De kwestie Oost-Oekraïne kwam dit weekend al uitvoerig aan bod op de Veiligheidsconferentie in München. Rusland en Oekraïne bleven daarbij zaterdag alle verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuiven. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content