Witte Huis hekelt Russische opstelling na chemische aanval Syrie

Chemische wapens (archieffoto) © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

In een rapport dat de Amerikaanse autoriteiten dinsdag naar buiten brachten, schrijven ze: ‘Ruslands beschuldigingen volgen een patroon van schuld afschuiven en het ondermijnen van de geloofwaardigheid van de oppositie.’

In het openbare rapport wordt onder andere bewijs aangedragen voor het feit dat het Assad-regime de chemische aanval op 4 april in Khan Shaykuhn uitvoerde. Zo zouden de vliegtuigen die de chemische bommen geworpen hebben in de buurt van de stad gezien zijn, blijkt uit informatie in handen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarnaast waren ‘personen die historisch gezien verbonden zijn met Syrie’s chemische wapens programma eind maart op de vliegbasis (waar de vliegtuigen vandaan vertrokken, red.) om voorbereidingen te treffen voor een aankomende aanval in Noord-Syrie, en ze waren aanwezig op de vliegbasis op de dag van de aanval.’ Hoe de Amerikanen precies aan die informatie komen, is niet bekend gemaakt.

Russische misinformatie

‘De Syrische overheid en z’n voornaamste medestander, Rusland, hebben geprobeerd de wereldgemeenschap in verwarring te brengen over wie er verantwoordelijk is voor deze en eerdere chemische aanvallen”, staat in het rapport. Rusland ging van het ontkennen van de aanval, zeggen dat het om een ‘provocatieve grap’ ging, naar de verklaring dat het een aanval van de overheid was op een opslagplaats voor chemische wapens van terroristen. Beide verklaringen worden in het rapport ontkracht door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Zo is er voldoende videomateriaal van derden dat de aanval laat zien (het kan dus niet in scene gezet zijn) en een Syrische vertegenwoordiger had eerder verklaard dat het regime op 4 april geen luchtaanvallen had uitgevoerd.

Het rapport haalt eerdere chemische aanvallen van het regime aan waarna de Russische autoriteiten misinformatie probeerden te verspreiden. “Rusland geeft meerdere, conflicterende verklaringen voor de gebeurtenissen om zo verwarring en twijfel te zaaien in de internationale gemeenschap”, concluderen de Amerikaanse autoriteiten.

Verboden

Tenslotte haalt het rapport het feit aan dat het Syrische regime geen chemische wapens zou mogen bezitten. Na een aanval op Damascus in 2013 nam de VN een resolutie aan die dat verbood. Het regime werkte zelfs mee aan een VN-operatie om alle chemische wapens te vernietigen, om zo te voorkomen dat wapens als mosterd- of sarin-gas in handen zou vallen van terroristische organisaties als IS. Volgens Sigrid Kaag, die die missie leidde, is destijds 100 procent van wat aangegeven was vernietigd. Naar nu blijkt, is toen niet al het chemisch arsenaal opgegeven aan de VN-missie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content