‘Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova opgepakt’

Maria Kolesnikova © AFP

Het Wit-Russische oppositiekopstuk Maria Kolesnikova is maandag in het centrum van Minsk door onbekenden opgepakt en weggevoerd in een minibus. Dat melden ooggetuigen.

De politie in Minsk zegt ook berichten te onderzoeken dat ze zou zijn ontvoerd, meldde het persbureau RIA. Ze hebben haar in elk geval niet aangehouden, aldus de politie.

Het incident zou zijn gebeurd vlakbij het Nationaal Kunstmuseum. Woordvoerder van de oppositionele Coördinatieraad, Anton Rodnenkov, vertelde nieuwssite Tut.By dat Kolesnikova alleen in het stadscentrum was voor zaken. Ze zou haar telefoon niet meer beantwoorden sinds het incident.

Sancties

De Europese Commissie is op de hoogte van de berichten dat Kolesnikova en andere politieke activisten vermist zouden zijn en probeert de feiten te achterhalen, reageerde een woordvoerder maandagmiddag. ‘We zijn getuige van een aanhoudende repressie van de autoriteiten tegen de burgerbevolking’, stelde hij vast. ‘We zijn heel ongerust over de repressie en intimidatie van de bevolking door middel van onverklaarde, zeer vaak arbitraire en politiek gemotiveerde arrestaties. Dat is totaal onaanvaardbaar.’

De Europese Unie werkt momenteel aan de technische uitwerking van sancties tegen verantwoordelijken van de repressie in Wit-Rusland.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn zondag weer tienduizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko. Volgens de autoriteiten zijn daarbij 633 mensen opgepakt. Oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja zit momenteel in ballingschap in Litouwen.

Partner Content