WikiLeaks hackt toespraken van Hillary Clinton: ‘Ik droom van een hemisfeer met open grenzen en open markten’

Hillary Clinton © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

WikiLeaks heeft ruim 2.000 gehackte mails vrijgegeven waarin uittreksels te vinden zouden zijn van de toespraken, die Hillary Clinton in totaal 3 miljoen dollar hebben opgeleverd. In die fragmenten is ze pro-Wall Street, pro-pijplijn, pro vrije markt en open grenzen. Je moet in politiek een privé- en een publiek standpunt hebben, zei ze ook.

De mails werden door WikiLeaks gehackt van de account van John Podesta, de campagnemanager van Hillary Clinton. Podesta maakte zich klaarblijkelijk zorgen over de vet betaalde toespraken die Hillary Clinton sinds 2013 – toen ze afzwaaide als minister van Buitenlandse Zaken – had gehouden voor onder meer de Wall Street bank Goldman Sachs. Goldman Sachs betaalde haar 675.000 dollar voor drie toespraken. Haar toenmalige rivaal Bernie Sanders drong er op aan dat ze die toespraken publiekzou maken en Podesta wilde weten wat erin deze en andere toespraken stond en wat eruit kon lekken. Het Harry Walker Agency, die de Clintontoespraken organiseerde, stuurde hem 25 fragmenten.

De Clintoncampagne heeft niet gereageerd op de informatie, en Podesta weigert te bevestigen of te ontkennen dat het om echte fragmenten gaat. Hij liet via Twitter weten dat hij geen tijd heeft om te bepalen welke informatie die WikiLeaks verspreidde correct is en welke niet.

‘Hemisfeer met open grenzen’

Dat lijkt er op te wijzen dat het wel degelijk om een echte hack gaat.

En de inhoud is niet grandioos voor met name de aanhangers van Bernie Sanders.

Zo zegde Hillary Clinton in 2013 (altijd onder het voorbehoud dat het om correcte informatie gaat) tijdens een toespraak voor een Braziliaanse bank haar steun toe aan de Keystone XL-pijplijn, die petroleum uit Canada naar de VS zou voeren. Intussen is ze, zoals president Obama en Bernie Sanders, tegen die pijplijn gekant. Het is complex, gaf ze toe, maar de pijpleiding zou de relaties tussen beide landen “dieper en beter” maken.

In diezelfde toespraak is ze in een fragment volop voorstander van vrijhandel, en van het TPP, het vrijhandelsakkoord voor de Stille Zuidzee.

“Mijn droom is om ergens in de toekomst een gemeenschappelijke markt te verkrijgen van de hemisfeer, met open handel en open grenzen en energie die zo groen en zo duurzaam mogelijk is, die de groei aanvuurt en mogelijkheden biedt voor iedereen in de hemisfeer. We moeten ons verzetten tegen protectionisme en andere grenzen aan markttoegang”.

Intussen, weerom onder invloed van Bernie Sanders of Donald Trump, heeft ze zich tegen het TPP gekeerd.

‘Politiek als is als een worst’

Een andere toespraak uit 2013 lijkt over die tegenspraken te gaan. Ze sprak voor de National Multi-Housing Council, en zei volgens het uittreksel dat WikiLeaks beweert bij Podesta weggehaald te hebben: “Ik bedoel, politiek is zoals je een worst maakt: het is onappetijtelijk, en is dat altijd geweest, maar we eindigen doorgaans waar we moeten eindigen. Maar als iedereen toekijkt, weet je, op al de discussies in achterkamers en de overeenkomsten, dan worden mensen een beetje nerveus, om het zacht te zeggen. En dus moet je zowel een publiek als een privé standpunt hebben”.

In een toespraak uit 2014 voor Goldman Sachs praatte ze over haar bescheiden afkomst.

“Nu ben ik ver verwijderd van dat leven, maar ik ben het niet vergeten”.

In een van de toespraken had ze het erover dat succes en winst ten onrechte door sommigen met gefronste wenkbrauwen wordt bekeken.

Podesta kreeg ook enkele samenvattende titels over de toespraken opgestuurd: Clinton dat de hervorming van Wall Street “ten gronde moet komen van de industrie zelf”, van de insiders.

“Clinton geeft toe dat ze financiering van Wall Street nodig heeft”. “Clinton is voor een Canadees systeem van gezondheidszorg” (als verschillend van Obamacare).

WikiLeaks bracht de mails uit kort nadat de Washington Post een belastende video van Donald Trump had uitgebracht.

Eerder op de dag had de Amerikaanse overheid Rusland verantwoordelijk gesteld voor het hacken van de Democratische partij. Die hackpartij moet in de hogere regionen van de Russische regering bekend geweest zijn, aldus een mededeling.

Partner Content