De winnaar sprak korte tijd later, en had het over een snelle eindzege. Hij zou "winnen, winnen, winnen". Eerst in zijn campagne, en vervolgens, zei hij, zal het land gaan "winnen, winnen, winnen".

Er was geen categorie waar Donald Trump niet overweldigde. "We wonnen bij de jongeren, we wonnen bij de ouderen, we wonnen bij de hoogopgeleiden, we wonnen bij de laagopgeleiden. Ik houd van de laagopgeleiden". Maar het meest spectaculair was zijn zege, volgens exitpolls van CNN, bij Spaanstaligen: 44 procent van de latino's koos voor Trump, daar waar men na de anti-Mexicanen-uitspraken van de zakenman/tv-ster had voorspeld dat hij bij Spaanstaligen geen kans maakte. "Daar ben ik echt blij om", aldus Trump.

"Ik ben altijd gulzig geweest voor mezelf, maar nu wil ik gulzig zijn voor het land".

De caucus, georganiseerd door de partij, verliep op vele plaatsen chaotisch. Er kwamen berichten binnen van kiezers die zonder identiteitsbewijs aan stembiljetten kwamen. Sommigen hadden, volgens enkele ooggetuigen, meerdere stembiljetten gekregen, en vulden er ook meerdere in.

Zo ontstond een tekort aan stembiljetten.

Vele vrijwilligers, die de stembusgang moesten begeleiden, droegen propaganda voor hun kandidaat, voornamelijk voor Trump.

Na een halfuur van chaos verklaarde de partij dat er niets aan de hand was. Vrijwilligers mogen in Nevada partijdig zijn, liet men via Twitter weten, de andere problemen waren niet officieel bevestigd, en nieuwe biljetten werden snel verdeeld.

Super Tuesday

Uiteindelijk maakte het waarschijnlijk niet veel uit. Trump haalde plusminus 46 procent van de stemmen, tegen, op basis van gedeeltelijke uitslagen, 24 procent voor Marco Rubio, de senator uit Florida, en 20 procent voor Ted Cruz, senator uit Texas.

Hersenchirurg Ben Carson en John Kasich, de gouverneur van Ohio, zweefden om en bij 4-5 procent.

Met de nieuwe overwinning wordt het moeilijk voor te stellen hoe de andere kandidaten Trump nog kunnen stoppen. De aanhang van Ted Cruz is te smal, de evangelische christenen en de libertaire Republikeinen kiezen tot nu eerder voor Trump. En Marco Rubio heeft een brede maar heel ondiepe aanhang. Hij rekende in Nevada op zijn aanhang bij mormonen, maar die maakten duidelijk in Nevada het verschil niet.

Dinsdag 1 maart vindt Super Tuesday plaats. Dan wordt er in 12 staten gestemd, onder meer in Texas, waar Ted Cruz een thuiswedstrijd speelt, maar waar Trump nu ongeveer op gelijke hoogte is gekomen in de peilingen.

De winnaar sprak korte tijd later, en had het over een snelle eindzege. Hij zou "winnen, winnen, winnen". Eerst in zijn campagne, en vervolgens, zei hij, zal het land gaan "winnen, winnen, winnen".Er was geen categorie waar Donald Trump niet overweldigde. "We wonnen bij de jongeren, we wonnen bij de ouderen, we wonnen bij de hoogopgeleiden, we wonnen bij de laagopgeleiden. Ik houd van de laagopgeleiden". Maar het meest spectaculair was zijn zege, volgens exitpolls van CNN, bij Spaanstaligen: 44 procent van de latino's koos voor Trump, daar waar men na de anti-Mexicanen-uitspraken van de zakenman/tv-ster had voorspeld dat hij bij Spaanstaligen geen kans maakte. "Daar ben ik echt blij om", aldus Trump."Ik ben altijd gulzig geweest voor mezelf, maar nu wil ik gulzig zijn voor het land".De caucus, georganiseerd door de partij, verliep op vele plaatsen chaotisch. Er kwamen berichten binnen van kiezers die zonder identiteitsbewijs aan stembiljetten kwamen. Sommigen hadden, volgens enkele ooggetuigen, meerdere stembiljetten gekregen, en vulden er ook meerdere in. Zo ontstond een tekort aan stembiljetten.Vele vrijwilligers, die de stembusgang moesten begeleiden, droegen propaganda voor hun kandidaat, voornamelijk voor Trump.Na een halfuur van chaos verklaarde de partij dat er niets aan de hand was. Vrijwilligers mogen in Nevada partijdig zijn, liet men via Twitter weten, de andere problemen waren niet officieel bevestigd, en nieuwe biljetten werden snel verdeeld. Uiteindelijk maakte het waarschijnlijk niet veel uit. Trump haalde plusminus 46 procent van de stemmen, tegen, op basis van gedeeltelijke uitslagen, 24 procent voor Marco Rubio, de senator uit Florida, en 20 procent voor Ted Cruz, senator uit Texas.Hersenchirurg Ben Carson en John Kasich, de gouverneur van Ohio, zweefden om en bij 4-5 procent.Met de nieuwe overwinning wordt het moeilijk voor te stellen hoe de andere kandidaten Trump nog kunnen stoppen. De aanhang van Ted Cruz is te smal, de evangelische christenen en de libertaire Republikeinen kiezen tot nu eerder voor Trump. En Marco Rubio heeft een brede maar heel ondiepe aanhang. Hij rekende in Nevada op zijn aanhang bij mormonen, maar die maakten duidelijk in Nevada het verschil niet.Dinsdag 1 maart vindt Super Tuesday plaats. Dan wordt er in 12 staten gestemd, onder meer in Texas, waar Ted Cruz een thuiswedstrijd speelt, maar waar Trump nu ongeveer op gelijke hoogte is gekomen in de peilingen.