Live VS-verkiezingen: Donald Trump wint fors in Nevada, ook bij Spaanstaligen

24/02/16 om 01:57 - Bijgewerkt om 08:54

De Republikeinse presidentskandidaat wint met grote voorsprong de caucus in Nevada. Hij haalt, volgens exitpolls van CNN, ook 44 procent van de Spaanstalige stemmen. De caucus verliep chaotisch. Volg het LIVE.

VS-verkiezingen: Donald Trump wint fors in Nevada, ook bij Spaanstaligen

© REUTERS

 1. 1Donald Trump wint overtuigend. Opvallend: ook bij Latino's
 2. 2Er was een recordopkomst in Nevada
 3. 3De verkiezingen gingen chaotisch van start, en het is - om 8u44 Belgische tijd - nog steeds wachten op volledige cijfers.
 • Rudi Rotthier

  Cruz staat 2 stemmen voor op Rubio

  Op dit moment staat Cruz exact 2 stemmen voor op Rubio.

 • Rudi Rotthier

  Wat is er gebeurd in Nevada? Chaos en uiteindelijk kan Donald Trump 'winnen, winnen, winnen'

  Het was niet nipt in Nevada. De Amerikaanse media konden bij het sluiten van het laatste stembureau meteen aankondigen dat Donald Trump met grote voorsprong de caucus in Nevada had gewonnen.

  Een overzicht.

 • Rudi Rotthier

  Recordopkomst

  Er zijn, volgens voorlopige cijfers, 70.000 kiezers opgedaagd, enkele tienduizenden meer dan in de vorige edities.

  Met 24 procent van de stemmen geteld, staat Trump op 43,8 procent, gevolgd door Marco Rubio, met 24,7 procent en Ted Cruz met 21,9 procent.

  Rubio heeft nog niet gesproken, en evenmin officieel via sociale media gereageerd. Hij is niet langer in Nevada.

  Zijn medewerkers reageren wel, en zeggen dat de kiezers Cruz een nederlaag hebben toegediend. Cruz, zeggen ze, heeft eindeloos campagne gevoerd in Nevada, en dan nog derde worden...

 • Rudi Rotthier

  Cruz: Trump en ik hebben kans

  Ted Cruz, die waarschijnlijk derde wordt, komt minder vrolijk uit de hoek dan na zijn derde plaats in South Carolina. "De geschiedenis leert ons dat niemand ooit de nominatie gewonnen heeft zonder één van de eerste drie voorverkiezingen te winnen. Er zijn twee mensen die een van de eerste drie voorverkiezingen gewonnen hebben. Donald Trump en wij".

  Hij gaat nog een hele tijd door, en lijkt zowel zichzelf als zijn aanhang moed in te spreken. Hij heeft het over een grote coalitie die hij verenigt. "We zijn een dag dichter bij een nieuwe ochtend in Amerika".

  Voorlopig wordt de coalitie verenigd door Trump.

 • Rudi Rotthier

  Trump staat nu op 45 procent

  Er is nog altijd maar 10 procent van de stemmen verwerkt. Trump staat op 45 prorcent, Rubio op 24,3 procent, Cruz op 20,5, Carson op 5,9 en Kasich op 4.

  Het wordt de vraag of Trump evenveel stemmen heeft als als Rubio en Cruz samen.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Binnenkort zal het land winnen, winnen, winnen'

  Donald Trump groet triomfantelijk zijn supporters. Hij voorspelt een spoedige eindzege in de voorverkiezingen met positieve peilingen in onder meer Texas (waar Ted Cruz een thuiswedstrijd speelt), Florida (thuisbasis van Marco Rubio) en Ohio (waar John Kasich gouverneur is). "Misschien hebben we geen 2 maanden nodig" om een meerderheid aan afgevaardigden te vergaren. "Binnenkort zal het land winnen, winnen, winnen".

  "Ik ben altijd gulzig geweest voor mezelf, maar nu wil ik gulzig zijn voor het land".

  "We wonnen bij de jongeren, we wonnen bij de ouderen, we wonnen bij de hoogopgeleiden, we wonnen bij de laagopgeleiden. Ik houd van de laagopgeleiden. We zijn nummer 1 bij de Spaanstaligen. Daar ben ik echt blij om". Het publiek applaudisseert voor de stemmen van Spaanstaligen.

  Maar: Mexico zal wel betalen voor een muur, herhaalt de zakenman.

 • Rudi Rotthier

  Marco Rubio voorlopig tweede

  Met 5 procent van de stemmen binnen staat Trump op 41,9 procent, gevolgd door Marco Rubio (25), Ted Cruz (21,8), Ben Carson (7,2) en John Kasich (3,8).

  Dit is het beste resultaat van Trump tot dusver. Zijn 'titanium' aandeel van het Republikeins electoraat wordt doorgaans rond 33 procent gesitueerd.

  In South Carolina haalde hij 32,5 procent, in New Hampshire 35,3 en in Iowa 24.

  Zijn supporters wachten op de speech van Trump.

 • Rudi Rotthier

  44 procent van latino's kiest voor Trump

  Volgens kiezersonderzoek van CNN heeft Trump nog betere resultaten bij Spaanstalige kiezers dan gemiddeld. In die groep, 9 procent van het totaal aantal Republikeinse kiezers in de staat, haalt hij 44 procent. De twee Cubaans-Amerikaanse kandidaten, Rubio en Cruz, halen veel minder. Rubio staat op 29 procent, Cruz om en bij 18 procent.

  Zoals bekend begon Trump zijn campagne in juni vorig jaar met een ongemeen harde aanval op Mexicaanse illegalen ("Het zijn verkrachters"). Toen had men voorspeld dat hij niet moest rekenen op stemmen van latino's.

 • Rudi Rotthier

  Exitpolls: Trump wint in alle groepen

  Volgens exitpolls wint Trump in alle groepen, oud, jong, man, vrouw, hoogopgeleid of niet, evangelisch of niet.

  De voorlopige cijfers, op basis van enkele procenten aan officieel getelde stemmen:

  42 procent voor Trump, 24 voor Rubio, en 21 procent voor Cruz.

 • Rudi Rotthier

  CNN, Fox News, MSNBC roepen Trump uit tot winnaar

  Terwijl nog nauwelijks stemtotalen officieel zijn doorgegeven roepen de meeste media in de VS Donald Trump tot winnaar uit. Diezelfde media spreken zich nog niet uit over de volgende plaatsen, al preciseert CNN dat het tussen Ted Cruz en Marco Rubio gaat voor de tweede en de derde plaats. Voor Trump is het de derde overwinning in vier staten. Alleen in Iowa werd hij tweede, na Cruz.

 • Rudi Rotthier

  Meer evangelische kiezers, meer boze kiezers

  In Nevada noemt 32 procent van de kiezers zichzelf 'wit evangelisch'. Dat is een spectaculaire stijging: in 2008 was het 19 procent, in 2014 24 procent.

  57 procent van de kiezers is kwaad op de federale regering, ook een forse toename.

 • Rudi Rotthier

  Eerste resultaten

  Het gaat niet om een representatief stalen, maar CNN brengt een eerste stembustelling: 37 procent voor Ted Cruz tegen 32 voor Donald Trump. In een tweede stembus was Trump de forse leider: 64 procent, tegen 23 procent voor Marco Rubio. Dit gaat om enkele tientallen stemmen per stembus.

 • Rudi Rotthier

  Het tellen is begonnen, met regionale verschillen

  CNN toont live tellingen. In het ene bureau staat Ted Cruz na de eerste kiesbrieven aan de leiding, met 47 procent. In een ander bureau heeft bijna iedereen voor Trump gekozen. De telling gaat hier zoals in een kaartersclub, met iemand die vier verticale streepjes doorhaalt om tot vijf te komen.

 • Rudi Rotthier

  Tellen en foto's maken - eerste resultaten tegen 6 uur?

  Zoals eerder gemeld: de Republikeinen van Nevada hebben de reputatie dat ze niet kunnen tellen. In 2012 deden ze meerdere dagen over het tellen van enkele tienduizenden stemmen. Ditmaal zijn er wellicht meer kiezers opgedaagd. Er wordt geteld met drie getuigen, en na elke telling wordt, om betwisting te voorkomen, een foto gemaakt van het voorlopig resultaat. Dit gezegd zijnde: men is nog niet met tellen begonnen. Ooit beweerde men dat de meeste kiesbureaus tussen 2 en 4 uur in de Belgische open zijn, maar ze zijn nu - dat is een regionale beslissing - langer opengehouden. Men zou om 5u30 beginnen te tellen. De Amerikaanse nieuwszenders verwachten tegen 6 uur de eerste resultaten.

 • Rudi Rotthier

  Republikeinse partij: alles verloopt prima

  De Republikeinse partij van Nevada herhaalt via Twitter dat het niet verboden is voor vrijwilligers om propaganda voor kandidaten te dragen, zolang ze die propaganda maar niet uitdelen. Ook laat de partij weten dat er "geen officiële rapporten zijn van stembusovertredingen of -onregelmatigheden".

 • Rudi Rotthier

  'Derde plaats winst'

  Op CNN zegt een woordvoerdster van Ted Cruz dat haar kandidaat tevreden zou zijn met 'derde plaats winst'. Het wordt zo langzamerhand een gebruik in de Republikeinse race. In Iowa riep Marco Rubio zich met een derde plaats tot overwinnaar uit. in New Hampshire en South Carolina hield Cruz met een derde plaats een overwinningsspeech. En dat is nu blijkbaar ook de bedoeling.

 • Rudi Rotthier

  Campagnes niet blij

  Uit de meeste campagnes zijn geluiden van ongeloof te horen over de amateuristische gang van zaken in sommige stembureaus, met belabberde of ontbrekende identiteitscontrole,s en beschuldigingen van kiezers die meerdere stembiljetten invulden.

  Er komen nu ook berichten binnen van bureaus waar geen problemen waren.

 • Rudi Rotthier

  In Nevada is het toegelaten dat vrijwilligers partijdig zijn

  De partijleiding is niet bezorgd over de klachten rond partijdige vrijwilligers, met bijvoorbeeld Trump-shirts of -petjes. Dat is toegestaan in Nevada, kreeg Fox News als reactie.

  Op plaatsen waar men stemformulieren te kort kwam, was er binnen 10 minuten een nieuwe voorraad klaar, aldus de partij. En de berichten over mensen met twee stembiljetten worden onderzocht.

  Jon Ralston, journalist bij de publieke omroep PBS, heeft het over "roepen, vloeken, desorganisatie. Mensen zijn woest".

 • Rudi Rotthier

  Twee partijvrijwilligers dragen Trump-T-shirt

  Richard Wolffe, columnist voor The Guardian, fotografeerde twee partijvrijwilligers in een Trump-shirt, in Durango High School in Las Vegas.

  Volgens online journaliste Emily Cahn heeft Trump nauwelijks gesproken in het kiesbureau van Palo Verde. Hij schudt handjes en bedankt kiezers voor hun komst. De chaos wordt minder groot, nu mensen hun stem uitbrengen en verdwijnen.

  Volgens tv-zender MSNBC heeft de komst van Trump het effect van een rocksterk die langskomt. De rijen stemmenden worden verbroken, mensen gaan selfies nemen met Trump, en zetten dan hun kiesprocedure verder.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'pas op met Cruz'; Rubio-aanhanger: 'Dit is een shit show'

  Trump maakt tot verbijstering van sommigen zelf zijn opwachting in het kiesbureau in Palo Verde. Hij waarschuwt kiezers, via een tweet en live, dat ze zich niet mogen laten beetnemen door de Cruz-aanhangers. "Ze zijn slecht. Pas op!" schrijft hij in de tweet.

  Maar er zijn minstens evenveel klachten over Trumpaanhangers. Iemand klaagt in een ander kiesbureau dat partijvrijwilligers Trump-propaganda dragen en mensen proberen te overtuigen op Trump te stemmen.

  In The Guardian wordt een campagnemedewerker van Rubio geciteerd: "Dit is een shit show".

Onze partners