Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz staat 2 stemmen voor op Rubio

Op dit moment staat Cruz exact 2 stemmen voor op Rubio.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat is er gebeurd in Nevada? Chaos en uiteindelijk kan Donald Trump 'winnen, winnen, winnen'

Het was niet nipt in Nevada. De Amerikaanse media konden bij het sluiten van het laatste stembureau meteen aankondigen dat Donald Trump met grote voorsprong de caucus in Nevada had gewonnen.

Een overzicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Recordopkomst

Er zijn, volgens voorlopige cijfers, 70.000 kiezers opgedaagd, enkele tienduizenden meer dan in de vorige edities.

Met 24 procent van de stemmen geteld, staat Trump op 43,8 procent, gevolgd door Marco Rubio, met 24,7 procent en Ted Cruz met 21,9 procent.

Rubio heeft nog niet gesproken, en evenmin officieel via sociale media gereageerd. Hij is niet langer in Nevada.

Zijn medewerkers reageren wel, en zeggen dat de kiezers Cruz een nederlaag hebben toegediend. Cruz, zeggen ze, heeft eindeloos campagne gevoerd in Nevada, en dan nog derde worden...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz: Trump en ik hebben kans

Ted Cruz, die waarschijnlijk derde wordt, komt minder vrolijk uit de hoek dan na zijn derde plaats in South Carolina. "De geschiedenis leert ons dat niemand ooit de nominatie gewonnen heeft zonder één van de eerste drie voorverkiezingen te winnen. Er zijn twee mensen die een van de eerste drie voorverkiezingen gewonnen hebben. Donald Trump en wij".

Hij gaat nog een hele tijd door, en lijkt zowel zichzelf als zijn aanhang moed in te spreken. Hij heeft het over een grote coalitie die hij verenigt. "We zijn een dag dichter bij een nieuwe ochtend in Amerika".

Voorlopig wordt de coalitie verenigd door Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump staat nu op 45 procent

Er is nog altijd maar 10 procent van de stemmen verwerkt. Trump staat op 45 prorcent, Rubio op 24,3 procent, Cruz op 20,5, Carson op 5,9 en Kasich op 4.

Het wordt de vraag of Trump evenveel stemmen heeft als als Rubio en Cruz samen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Binnenkort zal het land winnen, winnen, winnen'

Donald Trump groet triomfantelijk zijn supporters. Hij voorspelt een spoedige eindzege in de voorverkiezingen met positieve peilingen in onder meer Texas (waar Ted Cruz een thuiswedstrijd speelt), Florida (thuisbasis van Marco Rubio) en Ohio (waar John Kasich gouverneur is). "Misschien hebben we geen 2 maanden nodig" om een meerderheid aan afgevaardigden te vergaren. "Binnenkort zal het land winnen, winnen, winnen".

"Ik ben altijd gulzig geweest voor mezelf, maar nu wil ik gulzig zijn voor het land".

"We wonnen bij de jongeren, we wonnen bij de ouderen, we wonnen bij de hoogopgeleiden, we wonnen bij de laagopgeleiden. Ik houd van de laagopgeleiden. We zijn nummer 1 bij de Spaanstaligen. Daar ben ik echt blij om". Het publiek applaudisseert voor de stemmen van Spaanstaligen.

Maar: Mexico zal wel betalen voor een muur, herhaalt de zakenman.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Marco Rubio voorlopig tweede

Met 5 procent van de stemmen binnen staat Trump op 41,9 procent, gevolgd door Marco Rubio (25), Ted Cruz (21,8), Ben Carson (7,2) en John Kasich (3,8).

Dit is het beste resultaat van Trump tot dusver. Zijn 'titanium' aandeel van het Republikeins electoraat wordt doorgaans rond 33 procent gesitueerd.

In South Carolina haalde hij 32,5 procent, in New Hampshire 35,3 en in Iowa 24.

Zijn supporters wachten op de speech van Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

44 procent van latino's kiest voor Trump

Volgens kiezersonderzoek van CNN heeft Trump nog betere resultaten bij Spaanstalige kiezers dan gemiddeld. In die groep, 9 procent van het totaal aantal Republikeinse kiezers in de staat, haalt hij 44 procent. De twee Cubaans-Amerikaanse kandidaten, Rubio en Cruz, halen veel minder. Rubio staat op 29 procent, Cruz om en bij 18 procent.

Zoals bekend begon Trump zijn campagne in juni vorig jaar met een ongemeen harde aanval op Mexicaanse illegalen ("Het zijn verkrachters"). Toen had men voorspeld dat hij niet moest rekenen op stemmen van latino's.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Exitpolls: Trump wint in alle groepen

Volgens exitpolls wint Trump in alle groepen, oud, jong, man, vrouw, hoogopgeleid of niet, evangelisch of niet.

De voorlopige cijfers, op basis van enkele procenten aan officieel getelde stemmen:

42 procent voor Trump, 24 voor Rubio, en 21 procent voor Cruz.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN, Fox News, MSNBC roepen Trump uit tot winnaar

Terwijl nog nauwelijks stemtotalen officieel zijn doorgegeven roepen de meeste media in de VS Donald Trump tot winnaar uit. Diezelfde media spreken zich nog niet uit over de volgende plaatsen, al preciseert CNN dat het tussen Ted Cruz en Marco Rubio gaat voor de tweede en de derde plaats. Voor Trump is het de derde overwinning in vier staten. Alleen in Iowa werd hij tweede, na Cruz.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Meer evangelische kiezers, meer boze kiezers

In Nevada noemt 32 procent van de kiezers zichzelf 'wit evangelisch'. Dat is een spectaculaire stijging: in 2008 was het 19 procent, in 2014 24 procent.

57 procent van de kiezers is kwaad op de federale regering, ook een forse toename.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eerste resultaten

Het gaat niet om een representatief stalen, maar CNN brengt een eerste stembustelling: 37 procent voor Ted Cruz tegen 32 voor Donald Trump. In een tweede stembus was Trump de forse leider: 64 procent, tegen 23 procent voor Marco Rubio. Dit gaat om enkele tientallen stemmen per stembus.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het tellen is begonnen, met regionale verschillen

CNN toont live tellingen. In het ene bureau staat Ted Cruz na de eerste kiesbrieven aan de leiding, met 47 procent. In een ander bureau heeft bijna iedereen voor Trump gekozen. De telling gaat hier zoals in een kaartersclub, met iemand die vier verticale streepjes doorhaalt om tot vijf te komen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tellen en foto's maken - eerste resultaten tegen 6 uur?

Zoals eerder gemeld: de Republikeinen van Nevada hebben de reputatie dat ze niet kunnen tellen. In 2012 deden ze meerdere dagen over het tellen van enkele tienduizenden stemmen. Ditmaal zijn er wellicht meer kiezers opgedaagd. Er wordt geteld met drie getuigen, en na elke telling wordt, om betwisting te voorkomen, een foto gemaakt van het voorlopig resultaat. Dit gezegd zijnde: men is nog niet met tellen begonnen. Ooit beweerde men dat de meeste kiesbureaus tussen 2 en 4 uur in de Belgische open zijn, maar ze zijn nu - dat is een regionale beslissing - langer opengehouden. Men zou om 5u30 beginnen te tellen. De Amerikaanse nieuwszenders verwachten tegen 6 uur de eerste resultaten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinse partij: alles verloopt prima

De Republikeinse partij van Nevada herhaalt via Twitter dat het niet verboden is voor vrijwilligers om propaganda voor kandidaten te dragen, zolang ze die propaganda maar niet uitdelen. Ook laat de partij weten dat er "geen officiële rapporten zijn van stembusovertredingen of -onregelmatigheden".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Derde plaats winst'

Op CNN zegt een woordvoerdster van Ted Cruz dat haar kandidaat tevreden zou zijn met 'derde plaats winst'. Het wordt zo langzamerhand een gebruik in de Republikeinse race. In Iowa riep Marco Rubio zich met een derde plaats tot overwinnaar uit. in New Hampshire en South Carolina hield Cruz met een derde plaats een overwinningsspeech. En dat is nu blijkbaar ook de bedoeling.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Campagnes niet blij

Uit de meeste campagnes zijn geluiden van ongeloof te horen over de amateuristische gang van zaken in sommige stembureaus, met belabberde of ontbrekende identiteitscontrole,s en beschuldigingen van kiezers die meerdere stembiljetten invulden.

Er komen nu ook berichten binnen van bureaus waar geen problemen waren.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

In Nevada is het toegelaten dat vrijwilligers partijdig zijn

De partijleiding is niet bezorgd over de klachten rond partijdige vrijwilligers, met bijvoorbeeld Trump-shirts of -petjes. Dat is toegestaan in Nevada, kreeg Fox News als reactie.

Op plaatsen waar men stemformulieren te kort kwam, was er binnen 10 minuten een nieuwe voorraad klaar, aldus de partij. En de berichten over mensen met twee stembiljetten worden onderzocht.

Jon Ralston, journalist bij de publieke omroep PBS, heeft het over "roepen, vloeken, desorganisatie. Mensen zijn woest".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twee partijvrijwilligers dragen Trump-T-shirt

Richard Wolffe, columnist voor The Guardian, fotografeerde twee partijvrijwilligers in een Trump-shirt, in Durango High School in Las Vegas.

Volgens online journaliste Emily Cahn heeft Trump nauwelijks gesproken in het kiesbureau van Palo Verde. Hij schudt handjes en bedankt kiezers voor hun komst. De chaos wordt minder groot, nu mensen hun stem uitbrengen en verdwijnen.

Volgens tv-zender MSNBC heeft de komst van Trump het effect van een rocksterk die langskomt. De rijen stemmenden worden verbroken, mensen gaan selfies nemen met Trump, en zetten dan hun kiesprocedure verder.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'pas op met Cruz'; Rubio-aanhanger: 'Dit is een shit show'

Trump maakt tot verbijstering van sommigen zelf zijn opwachting in het kiesbureau in Palo Verde. Hij waarschuwt kiezers, via een tweet en live, dat ze zich niet mogen laten beetnemen door de Cruz-aanhangers. "Ze zijn slecht. Pas op!" schrijft hij in de tweet.

Maar er zijn minstens evenveel klachten over Trumpaanhangers. Iemand klaagt in een ander kiesbureau dat partijvrijwilligers Trump-propaganda dragen en mensen proberen te overtuigen op Trump te stemmen.

In The Guardian wordt een campagnemedewerker van Rubio geciteerd: "Dit is een shit show".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kandidaten krijgen hun peptalk

Elke kandidaat kan in elk bureau iemand sturen om de campagne bij de caucusgangers te verdedigen. In het bureau van Palo Verde komt voor Ted Cruz tv- en radiofiguur Glenn Beck spreken, terwijl voor Ben Carson zijn echtgenote Candy Carson het woord voert. Na de toespraken moeten in principe ook lokale partijbonzen gekozen worden. En dan volgt de stemming over presidentskandidaten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chaos in ten minste één kiesbureau: 'Het is een ramp'

Journaliste Emily Cahn, die verslag uitbrengt van een stembureau in Palo Verde, een school in Las Vegas, noteert dat geen identiteiten worden gecontroleerd. Sommige kiezers hebben twee stembiljetten in de handen, en brengen twee stemmen uit (op Trump, in het geval dat ze observeert). Na korte tijd zijn er geen stembiljetten meer over, terwijl er nog altijd kiezers staan aan te schuiven. De partijvrijwilligers zijn overweldigd, schrijft ze. "Het is een ramp", noteert een van hen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Lage/hoge opkomst wordt een factor

Hoe hoger de opkomst hoe beter voor Trump - is de consensus onder analisten.

Als de opkomst, zoals in 2012, op 8 procent blijft, kan een groep als de mormonen van de Nevada buiten proportie veel invloed uitoefenen. Zoals bekend: Marco Rubio is als tiener enige tijd een mormoon geweest (voor- en nadien was hij katholiek, maar hij woont ook evangelische diensten bij). Hij hoopt op een grote opkomst van mormonen, heeft ook de steun gekregen van prominente mormoonse Republikeinen binnen en buiten de staat. Mormonen maken ongeveer 8 procent van de bevolking uit in Nevada.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

30 afgevaardigden op het spel

In Nevada, met iets minder dan één procent van de bevolking van de VS, staan 30 afgevaardigden voor de Republikeinse Conventie op het spel. Tot dusver heeft Donald Trump in verkiezingen in drie staten 67 afgevaardigden gewonnen, tegen 11 voor Ted Cruz (die in Iowa won), 10 voor Marco Rubio (die tweede werd in South Carolina), 5 voor John Kasich (die tweede werd in New Hampshire) en 3 voor Ben Carson. Met 1.237 afgevaardigden heeft men de meerderheid, dus zelfs Trump heeft nog een heel eind te gaan.

In Nevada worden de afgevaardigden proportioneel verdeeld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chaos is de regel in Nevada

De Republikeinse caucus in Nevada, georganiseerd door de partij, is notoir chaotisch. De partij heeft zich vier jaar geoefend in de hoop dat dit keer niet zal gebeuren wat in 2012 gebeurde. Hoewel toen slechts 8 procent van de Republikeinse partijleden opdaagde om te kiezen, had men dagen nodig om enkele tienduizenden stemmen te tellen. Dat kwam onder meer omdat de stemmen met de hand geteld worden, en men meerdere keren opnieuw moest beginnen omdat men de tel kwijt raakte. Wat tot een vrij algemeen gedeeld commentaar leidde dat Nevada nog slechter telt dan Florida, waar, zoals bekend, de presidentsverkiezingen van 2000 eindigden met stemformulieren onder een vergrootglas en een tussenkomst van het hooggerechtshof.

Bijkomend element: de verschillende kiesbureaus van de Republikeinen hebben rekbare openingstijden. Er staan lange rijen wachtenden aan sommige kiesbureaus, wat laat vermoeden dat er veel meer dan 8 procent van de partijleden zullen opdagen. Hoeveel tijd zal het tellen nemen? Dat gebeurt, blijkbaar, nog altijd met de hand. Volgens de partijleiding komt er dit jaar fluks een resultaat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump voert de peilingen aan

Een overzicht van wat er in Nevada speelt en op het spel staat bij de Republikeinse caucus, leest u hier.

REUTERS
© REUTERS