VS prijst Assads medewerking vernietiging chemische wapens

Chemische-wapenexperts van de VN verzamelen bewijsmateriaal voor de gifgasaanval nabij Damascus op 21 augustus 2013. © REUTERS
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is tevreden over de manier waarop het regime van Bashar al-Assad tot nu toe heeft meegewerkt aan het onderzoek over chemische wapens.

Inspecteurs van de Verenigde Naties zijn in Syrië gestart met de vernietiging van het chemische wapenarsenaal. De Verenigde Staten reageren tevreden over de manier waarop het regime van Bashar al-Assad meewerkt aan het onderzoek.

De Verenigde Staten en Rusland dringen samen aan bij de Verenigde Naties (VN) op een vredesconferentie. Die zou moeten plaatsvinden in de tweede week van november, stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na gesprekken met zijn Russische evenknie Sergei Lavrov.

Beide ministers toonden zich opvallend eensgezind. “We zijn het er over eens dat er geen militaire oplossing mogelijk is”, benadrukte Kerry.

Duizend ton chemische wapens

In Syrië is ondertussen een ploeg van experten van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gestart met de vernietiging van raketkoppen, bommen en uitrusting voor het mengen van chemische producten.

Volgens schattingen beschikt het regime van president Bashar al-Assad over duizend ton aan chemische wapens. Midden 2014 moet het land volgens een besluit van de VN-Veiligheidsraad wapenvrij zijn.

Partner Content