Om ondervoeding te voorkomen mogen Syriërs honden en katten eten

Voedselbedeling in Syrië © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Moskeeën in de buitenwijken van Damascus hebben een nieuwe fatwa uitgesproken. Om de dreigende hongersnood af te wenden mogen inwoners voortaan katten en honden eten.

In een videoboodschap kondigen Syrische geestelijken aan dat het voortaan toegestaan is om katten, honden en ezels te eten, hoewel dat in strijd is met de Islamitische wetten. Dat meldt de Britse omroep BBC. “Het is nog steeds beter om zulke dieren te eten dan om te komen van de honger”, zeggen de geestelijken.

De meeste buitenwijken rond de Syrische hoofdstad Damascus zijn in handen van de rebellen. De Syrische regering valt het gebied bijna dagelijks aan met bommen en alle aanvoerwegen werden afgesloten. Zo is het voor de bevolking erg moeilijk om aan voedsel te raken.

Hulpkreet

De geestelijken willen met hun toegift voorkomen dat mensen zouden “omkomen van de honger.” Tegelijkertijd is het een hulpkreet naar de buitenwereld om in te grijpen. “Zijn jullie aan het wachten tot we het vlees van onze martelaren en doden zullen eten uit angst om onze eigen levens te verliezen?”

Uiteraard kan de bevolking ook zonder fatwa katten en honden van de straat plukken en opeten. “Maar Syriërs in de buitenwijken zijn doorgaans strenge moslims. Ze willen van de imams weten wat geoorloofd is in zulke situaties. Een fatwa biedt houvast”, zegt Susan Ahmed, een media-activist die in een buitenwijk woont.

‘Absurde situatie’

Hulporganisaties blijven benadrukken dat het voorzien van voedsel en medische hulp een even hoge prioriteit moet krijgen als het programma om chemische wapens te ontmantelen.

“Het is absurd dat de controleurs vrije toegang hebben tot de verschillende gebieden, terwijl de wegen geblokkeerd blijven voor de levering van hulpgoederen”, zegt de algemene directeur van Artsen Zonder Grenzen, Christopher Stokes.

Partner Content