Syrië is officieel lid VN-conventie Chemische Wapens

© Reuters

Syrië is officieel toegetreden tot de Chemische Wapens Conventie van de Verenigde Naties. Dat brengt het aantal leden van de jongste winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede op 190.

Syrië is officieel toegetreden tot de Chemische Wapens Conventie van de Verenigde Naties. Dat heeft de woordvoerder van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gezegd.

De toetreding komt er op aandringen van Syrië zelf. Het land wilde toetreden zodat het OPCW hun werk in Syrië snel kunnen voortzetten, zegt Michael Luhan van OPCW.

190ste land

Het Syrische regime kwam in augustus in opspraak na een gifgasaanval op een buitenwijk van Damascus. Het Westen beschuldigde het Assadregime van het gebruik van chemische wapens, iets wat de Syrische regering altijd ontkende en waarin ze steun kregen van Rusland.

Syrië gaf in september aan de Chemische Wapens Conventie te ondertekenen na bemiddeling van Rusland. Hiermee is Syrië het 190ste land dat toetreedt tot de Conventie. Zes landen hebben het internationaal verdrag nog niet ondertekend.

Ontploffing

Maar dit nieuws doet het geweld in Syrië niet ophouden. Een bomauto ontplofte in Darkoush in de provincie Idlib, in het noorden van het land.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, gevestigd in Londen, kwamen twintig mensen om en er vielen ook een tiental gewonden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content