‘Syrische rebellen executeerden vrouwen en kinderen’

Syrische rebellen © Reuters

Syrische rebellen hebben bij een actie zeker 190 burgers gedood. Dat staat in een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Bij een actie in augustus zouden Syrische opstandelingen zeker 190 burgers om het leven hebben gebracht. Twintig verschillende rebellenorganisaties zouden bij de actie betrokken zijn geweest, schrijft BBC op gezag van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Voor het rapport interviewde HRW meer dan 35 personen, zowel slachtoffers als daders uit beide kampen. “De actie was niet zomaar een offensief. De operatie was gecoördineerd en gepland”, klinkt het.

Alawieten

De meeste slachtoffers vielen in Alawitische dorpen, de minderheid waartoe de Assads behoren. Ongeveer 10 procent van de Syrische bevolking is Alawiet in het overwegende soennitische land.

Veel van de slachtoffers zijn volgens HRW geëxecuteerd. Meer dan 200 personen, waaronder een heleboel vrouwen en kinderen, werden gegijzeld. Volgens het HRW is de actie nog steeds niet voorbij en worden burgers nog steeds vastgehouden.

Misdaden tegen menselijkheid

Zowel de Syrische rebellen, als het regime van Bashar al-Assad worden verantwoordelijk geacht voor misdaden tegen de menselijkheid. Daarom wil HRW dat beide groepen zich verantwoorden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Volgens de Verenigde Naties kwamen al meer dan 100.000 personen om in de Syrische burgeroorlog. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content