‘VS onderschept oproep van Iran tot aanslagen’

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Iran heeft rebellen in Irak opgeroepen om aanslagen te plegen op Amerikaanse doelwitten als de VS een aanval op Syrië zouden lanceren. Dat moet blijken uit een door Washington onderschepte boodschap.

Het nieuws staat in The Wall Street Journal, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse functionarissen.

Sjiitische groepen

Het document, dat enkele dagen geleden werd onderschept, is afkomstig van de commandant van de Quds-divisie, de paramilitaire arm van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en gericht aan sjiitische militante groeperingen in Irak die gesteund worden door Iran.

De strijders worden daarin opgedragen om zich klaar te maken om met geweld te reageren op een eventuele Amerikaanse aanval op Syrië, zo luidt het in de krant.

Een voor de hand liggend doelwit is de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies intussen aangepast: alle niet-essentiële reizen naar Irak worden afgeraden.

Interventie

President Barack Obama wacht op groen licht van het Congres om een beperkte, gerichte militaire interventie te lanceren. Volgens onder andere Washington zit het Syrische regime achter een recente chemische aanval in Damascus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content