"Meer dan 90 procent van hun aanvallen waren niet gericht tegen Islamitische Staat of tegen met Al-Qaeda verbonden groepen. Ze waren grotendeels gericht tegen oppositiegroepen die een betere toekomst zoeken voor Syrië en die niet willen dat Assad aan de macht blijft".

De woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, admiraal John Kirby, bevestigde zo voor het eerst officieel en met toenaam wat anonieme regeringsleden in de VS al dagen zeggen: dat de Russische aanvallen vooral de door de VS ondersteunde groepen viseren, groepen die als gematigd worden omschreven.

'Russen verhogen eigen risico'

De uitspraken volgen op een uitbreiding van de Russische betrokkenheid ten voordele van het regime van Bashar al-Assad.

"Of het nu met kruisraketten is die afgevuurd worden vanop zee", aldus Kirby, "of met een bom uit een Russische gevechtsvliegtuig, het resultaat blijft hetzelfde. Assad wordt ondersteund door Rusland. Assad behoudt het vermogen om zijn eigen volk neer te slaan. En dat is niet goed voor de toekomst van Syrië. Het is ook, zoals we eerder zegden, een fout van Rusland, want het land versterkt niet alleen de sectarische spanningen in Syrië, het versterkt in potentie ook sectarische spanningen in Rusland zelf. De Russen verhogen hun eigen risico".

'Wie zijn de onvindbare gematigden?'

In zijn column in The Independent steekt journalist Robert Fisk de draak met het Amerikaans gedweep met de gematigde oppositie.

Niet dat Fisk het Russische optreden verdedigt. "Het Russische leger slachtte onschuldigen af in Tsjetsjenië in een poging om een fundamentalistische rebellie de kop in te drukken, en zal in Syrië hetzelfde proberen". Maar dat belet niet dat de berichten over hoe de Russische bommen gematigden viseren volgens Fisk ongeloofwaardig zijn.

Eerst trok de Amerikaanse regering 500 miljoen dollar uit om 'gematigde milities' op te leiden. Een jaar later bleken er 70 mensen opgeleid te zijn, waarvan er enkele weken later nog 4 of 5 gevechtsklaar zijn. Andere leden van de gematigde militie werden gevangen genomen door al-Nusra, al dan niet terechtgesteld. Nog anderen overhandigden hun materiaal aan al-Nusra.

Zo onvindbaar waren de gematigden voor de Amerikaanse adviseurs, maar nu de Russen bombarderen, aldus Fisk, blijken die gematigden op miraculeuze wijze opnieuw overal aanwezig te zijn.

Niets is minder waar, schrijft hij. "De eerste aanvallen - ver van gericht tegen 'gematigden' - troffen Turkmeense dorpen in het verre noordwesten van Syrië die al vele maanden bezet worden door honderden Tsjetsjeense strijders - dezelfde Tsjetsjenen die Poetin in Tsjetsjenië probeert te likwideren". Andere doelwitten van vroege Russische bommen waren, volgens Fisk, de fundamentalistische Jaish al-Shams en IS, zowel in de buurt van Palmyra als in Raqqa.

"Meer dan 90 procent van hun aanvallen waren niet gericht tegen Islamitische Staat of tegen met Al-Qaeda verbonden groepen. Ze waren grotendeels gericht tegen oppositiegroepen die een betere toekomst zoeken voor Syrië en die niet willen dat Assad aan de macht blijft".De woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, admiraal John Kirby, bevestigde zo voor het eerst officieel en met toenaam wat anonieme regeringsleden in de VS al dagen zeggen: dat de Russische aanvallen vooral de door de VS ondersteunde groepen viseren, groepen die als gematigd worden omschreven.De uitspraken volgen op een uitbreiding van de Russische betrokkenheid ten voordele van het regime van Bashar al-Assad."Of het nu met kruisraketten is die afgevuurd worden vanop zee", aldus Kirby, "of met een bom uit een Russische gevechtsvliegtuig, het resultaat blijft hetzelfde. Assad wordt ondersteund door Rusland. Assad behoudt het vermogen om zijn eigen volk neer te slaan. En dat is niet goed voor de toekomst van Syrië. Het is ook, zoals we eerder zegden, een fout van Rusland, want het land versterkt niet alleen de sectarische spanningen in Syrië, het versterkt in potentie ook sectarische spanningen in Rusland zelf. De Russen verhogen hun eigen risico".In zijn column in The Independent steekt journalist Robert Fisk de draak met het Amerikaans gedweep met de gematigde oppositie.Niet dat Fisk het Russische optreden verdedigt. "Het Russische leger slachtte onschuldigen af in Tsjetsjenië in een poging om een fundamentalistische rebellie de kop in te drukken, en zal in Syrië hetzelfde proberen". Maar dat belet niet dat de berichten over hoe de Russische bommen gematigden viseren volgens Fisk ongeloofwaardig zijn.Eerst trok de Amerikaanse regering 500 miljoen dollar uit om 'gematigde milities' op te leiden. Een jaar later bleken er 70 mensen opgeleid te zijn, waarvan er enkele weken later nog 4 of 5 gevechtsklaar zijn. Andere leden van de gematigde militie werden gevangen genomen door al-Nusra, al dan niet terechtgesteld. Nog anderen overhandigden hun materiaal aan al-Nusra.Zo onvindbaar waren de gematigden voor de Amerikaanse adviseurs, maar nu de Russen bombarderen, aldus Fisk, blijken die gematigden op miraculeuze wijze opnieuw overal aanwezig te zijn.Niets is minder waar, schrijft hij. "De eerste aanvallen - ver van gericht tegen 'gematigden' - troffen Turkmeense dorpen in het verre noordwesten van Syrië die al vele maanden bezet worden door honderden Tsjetsjeense strijders - dezelfde Tsjetsjenen die Poetin in Tsjetsjenië probeert te likwideren". Andere doelwitten van vroege Russische bommen waren, volgens Fisk, de fundamentalistische Jaish al-Shams en IS, zowel in de buurt van Palmyra als in Raqqa.