VS kondigen mogelijke verkoop wapens aan Taiwan aan

Een Amerikaanse Harpoon AGM-84 anti-scheepsraket in Hualien op een persvoorstelling in Taiwan op 17 augustus 2022. © Reuters

De Verenigde Staten hebben vrijdag aangekondigd mogelijk wapens ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) aan Taiwan te gaan verkopen. China dreigt met tegenmaatregelen als de VS niet afzien van de verkoop.

Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie om onder meer zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten. Onderdeel van het pakket is een radarsysteem ter waarde van 665 miljoen dollar dat Taiwan moet helpen om inkomende raketten tijdig te lokaliseren. Als de koop doorgaat is het volgens persbureau Bloomberg de eerste keer in bijna twee jaar tijd dat zoveel wapens van de VS naar Taiwan gaan.

Hoewel de wapenleveringen Taiwan volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geen nieuwe militaire mogelijkheden bieden, kunnen ze de spanningen met Peking wel verder vergroten.

Sinds het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan vorige maand heeft China verschillende militaire activiteiten uitgevoerd rondom de eilandstaat. Het Amerikaanse Congres moet nog akkoord gaan met de verkoop van de wapens.

China heeft vrijdag met “tegenmaatregelen” gedreigd als de Verenigde Staten niet afzien van een nieuwe verkoop van wapens aan Taiwan. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington te kennen gegeven, kort nadat de VS de mogelijke verkoop van wapens aan Taiwan aangekondigd hadden. Het land had eerder deze week al gezegd ‘fel tegen de verkoop van Amerikaanse wapens aan de Chinese regio Taiwan’ te zijn.

‘China zal resoluut legitieme en noodzakelijke tegenmaatregelen nemen’, zegt woordvoerder, Liu Pengyu van de Chinese ambassade in Taiwan.

Partner Content