Amerikaanse oorlogsschepen varen door Straat van Taiwan

USS Chancellorsville © Belga Image

Twee Amerikaanse oorlogsschepen zijn zondag door de Straat van Taiwan gevaren. Dat is voor het eerst sinds de opgelopen spanningen met China.

De Amerikaanse marine maakte het nieuws zelf bekend. De passage ’toont het engagement aan van de Verenigde Staten voor een open en vrije Indo-Pacifische regio’, aldus de marine.

Het gaat om de kruisers USS Antietam en USS Chancellorsville. Ze voeren op internationale wateren in de zeestraat tussen China en Taiwan.

Spanningen

De voorbije weken liepen de spanningen tussen de VS en China rond Taiwan op. Taipei ziet zichzelf als onafhankelijk, terwijl Peking de archipel beschouwt als een afvallige provincie en de Amerikaanse (economische) toenadering hekelt en ziet als een provocatie.

De voorbije weken bezochten verscheidene Amerikaanse delegaties Taiwan, met onder anderen de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Als reactie daarop ging Peking over tot grootschalige militaire manoeuvres in de regio.

Diplomatieke banden

Officieel erkennen de Verenigde Staten Taiwan niet, al is er wel sprake van sterke niet-officiële diplomatieke banden.

De Amerikaanse president Joe Biden benadrukte de afgelopen maanden al meermaals dat de VS Taiwan desnoods met geweld willen verdedigen. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content