VN-Veiligheidsraad: VS en Frankrijk 'solidair' met Britten in conflict met Rusland

14/03/18 om 18:07 - Bijgewerkt om 21:58

Bron: Belga

Het zit er bovenarms op tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Moskou noemt de Britse sancties na de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal op Britse bodem een 'flagrante en ongeziene provocatie'. Tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad schaarden de Verenigde Staten en Frankrijk zich aan de zijde van het Verenigd Koninkrijk.

VN-Veiligheidsraad: VS en Frankrijk 'solidair' met Britten in conflict met Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov © Belga

'In plaats van haar eigen onderzoek te voltooien en gebruik te maken van gevestigde internationale standaarden en instrumenten, zoals de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) waarmee wij bereid waren om samen te werken, kiest de Britse regering voor de weg van de confrontatie met Rusland', zo reageert het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een officiële mededeling op haar website.

Moskou belooft ook een snelle vergelding voor de uitzetting van 23 Russische diplomaten uit het Verenigd Koninkrijk.

Eerder had de Russische ambassade in Londen al de Britse maatregelen tegen Moskou 'vijandig, totaal onaanvaardbaar, ongerechtvaardigd en kortzichtig' genoemd. 'Alle verantwoordelijkheid voor het verslechteren van de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland ligt bij het Britse leiderschap', klonk het.

Beschuldigd

De Britse premier Theresa May kondigde woensdag ook de opschorting van alle bilaterale contacten met Moskou aan. Ze zei ook dat ze de uitnodiging aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov voor een bezoek aan Londen had ingetrokken. In Moskou zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie daarop laconiek dat Lavrov niet op die uitnodiging was ingegaan.

Londen houdt Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van de Russische voormalige dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia op 4 maart in het Engelse Salisbury. Beiden liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Rusland ontkent elke betrokkenheid.

VN-Veiligheidsraad

Delen

Dit is een bepalend moment

Nikki Haley in de VN-Veiligheidsraad

Tijdens de door Londen gevraagde spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad zei de Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley dat ook Washington Rusland verantwoordelijk houdt.

'Wij denken dat Rusland verantwoordelijk is', zei Haley, eraan toevoegend dat het 'geen geïsoleerd incident is'. 'De VS zijn absoluut solidair met het Verenigd Koninkrijk', zei de Amerikaanse diplomate. 'Indien we niet meteen concrete maatregelen nemen om dit nu aan te pakken, zal Salisbury niet de laatste plaats zijn waar we scheikundige wapens gebruikt zien.... Dit is een bepalend moment', zei Haley volgens een tweet van het NBC News.

Zonder rechtstreeks een Russische verantwoordelijkheid aan de kaak te stellen zegde de Franse VN-ambassadeur François Delattre ook 'de volledige steun' aan en 'totale solidariteit van Frankrijk' met Londen toe.

Stalen

'Wij spreken niet de taal van ultimatums', zei de Russische ambassadeur Vassilly Nebenzia in verband met de deadline die May had gesteld voor een antwoord van Moskou. De Russische diplomaat zei dat May een 'hysterische atmosfeer' heeft geschapen door Rusland te beschuldigen.

Moskou heeft niettemin het Foreign Office een nota gestuurd met de vraag om stalen van de scheikundige substantie te sturen en om een gezamenlijk onderzoek te vragen, zei Nebenzia. 'Wij zijn beleefd'.

Onze partners