Video: de laatste gesprekken met de terroristen van Charlie Hebdo

De voortvluchtige broers, zoals ze in het opsporingsbericht van de politie getoond worden © /
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Televisiezender BFM TV had contact met de verdachten Chérif Kouachi en Amedy Coulibaly voor hun dood. ‘We doden geen vrouwen en kinderen zoals jullie in Syrië, Irak en Afghanistan’, aldus Kouachi. Coulibaly zei op te komen voor ‘de onderdrukte moslims’.

Televisiezender BFM TV had vandaag/vrijdag telefonisch contact met twee van de verdachten in de terreurdaden in Frankrijk. De gesprekken werden opgenomen, maar pas na de gijzelingen vrijgegeven, ‘omdat we de operatie niet wilden hinderen’, klinkt het in de video.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Geen burgers doden’

Het eerste gesprek vond plaats om 9u45 toen een reporter van BFM TV contact wilde opnemen met een gijzelaar in de drukkerij van Dammartin-en-Goële, maar een van de verdachten aan de lijn kreeg. Het gesprek met Chérif Kouachi duurde slechts twee minuten, maar daarin wist hij zijn motieven te verklaren.

Hij werd gestuurd door al-Qaeda in Jemen en werd door de imam Anwar al-Awlaki gefinancierd voor diens dood (in 2011, gedood door een Amerikaanse drone, nvdr.). Kouachi zei geen burgers te willen doden. Volgens de reporter zag het duo de journalisten van Charlie Hebdo dan ook niet als burgers. Ze zouden ook geen vrouwen en kinderen deren, wat het Westen volgens hen wel doet ‘in Syrië, Irak en Afghanistan’.

‘Zij Charlie Hebdo, ik de politie’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(Bovenstaande video toont de confrontatie tussen Amedy Coulibaly en de ordediensten die de supermarkt in Parijs bestormen.)

Om 15u volgde een heel andere situatie. Toen belde Amedy Coulibaly de redactie van BFM TV zelf op. Volgens de journaliste in de studio wilde hij eigenlijk in contact komen met de politie, maar een reporter van de zender stelde de juiste vragen.

Coulibaly zei dat hij tot Islamitische Staat (IS) behoorde en werd gestuurd door het kalifaat. Of hij contact had gehad met de broers Kouachi, vroeg de reporter. ‘Ja. We hebben de operatie samen afgesproken.’

Of hij dan nu nog contact met de broers had. ‘Nee.’ En er zouden ook geen plannen zijn geweest voor andere aanslagen. ‘We hadden enkel afgesproken voor het begin. Zij Charlie Hebdo, ik de politie.’

Toen Coulibaly die namiddag belde, zei hij al dat er vier doden waren in de joodse supermarkt in Vincennes, Parijs. Er waren nog zestien gijzelaars bij hem, onder wie kinderen.

Met zijn acties kwam hij op voor de ‘onderdrukte moslims’, zoals bijvoorbeeld in Palestina. Daarmee verklaarde hij waarom hij voor een joodse supermarkt gekozen had.

Partner Content