Duizenden mensen trekken door hoofdstad in Brussels Pride

© Getty Images

De Brussels Pride, de jaarlijkse hoogdag voor de LGBTQIA+-gemeenschap in België, trekt zaterdag opnieuw door de straten van de hoofdstad. De organisatie verwacht 250.000 mensen.

Het thema van de Pride is dit jaar ‘Safe Everyday Everywhere’, of ‘Overal Veilig’, en promoot een samenleving waarin iedereen, ongeacht geaardheid of afkomst, zich vrij kan voelen.  Vanaf 14 uur vertrekt de optocht vanaf de Kunstberg door de hoofdstad.

Als onderdeel van het Belgische voorzitterschap van de Raad van Europa heeft Brussels Pride dit jaar de organisatoren van de Europride in Thessaloniki uitgenodigd om deel te nemen aan de mars. Naast de Europride-praalwagen worden ook verschillende Europese delegaties vertegenwoordigd. Op het podium op de Kunstberg vinden verschillende optredens en dj-sets plaats van onder meer MUSTII, Alice on the Roof, Gustaph, het danstrio Trinxx, AZO en RAQL.

Om ervoor te zorgen dat iedereen in de beste omstandigheden en in alle veiligheid naar het evenement kan komen, zet Brussels Pride dit jaar de hele dag een Safer Pride-systeem in. Concreet wordt op het Albertinaplein een Safer Zone ingericht, een rustige ruimte waar vrijwilligers en getrainde professionals een luisterend oor bieden en psychosociale of medische ondersteuning indien nodig. Er gaat ook een mobiel SACHA Care Team (Safe Attitude Against Harassment and Assault) de baan op. 

In het Pride Village kunnen geïnteresseerden opnieuw terecht voor informatie en sensibilisering met betrekking tot het thema en de strijd van de holebigemeenschap.

Een honderdtal partners neemt deel aan de organisatie van de Pride. Ook The Rainbow Village en verschillende LGBTQIA+-vestigingen, gelegen in de Sint-Jacobswijk in het stadscentrum, zullen opnieuw deel uitmaken van het evenement en de Brusselse straten tot feestterrein omtoveren.  Ter ere van Brussels Pride zijn al de hele week tal van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlicht en versierd in de kleuren van de regenboogvlag.

Partner Content