Nice: politie ondervraagt 8-jarige die ‘solidair met terroristen’ was

Het Arabisch Instituut in Parijs afficheerde na de aanslag solidariteit met Charlie Hebdo © REUTERS

De politie in de Zuid-Franse Nice heeft woensdag een 8-jarige jongen gedurende een halfuur ondervraagd. Dat gebeurde na een tip van zijn schooldirecteur.

Volgens de krant Le Monde, die de ondervraging signaleert, had de jongen geweigerd de minuut stilte voor de slachtoffers van de recente aanslagen te respecteren en had hij in de klas zijn ‘solidariteit’ met de terroristen uitgesproken. Zijn klasmeester had de schooldirecteur verwittigd, die op zijn beurt de politie inlichtte.

‘In de huidige context’, aldus politiecommissaris Marchel Authier, ‘heeft de directeur beslist het gedrag van het kind aan de politie te signaleren. Wij hebben het kind en zijn vader naar het politiebureau gehaald om te begrijpen hoe een jongen van 8 jaar ertoe komt dergelijke radicale uitspraken te doen.’ Het kind was een halfuur in de ondervragingszaal aanwezig en kreeg volgens de commissaris vervolgens speelgoed terwijl zijn vader werd ondervraagd. Er is geen klacht neergelegd, en de school heeft niet gereageerd op het gebeuren.

‘Weet ik niet’

‘Klaarblijkelijk’, aldus de commissaris, ‘begrijpt het kind niet wat hij gezegd heeft. We weten niet waar hij zijn uitspraken vandaan haalt’.

Volgens zijn advocaat, die fragmenten van de ondervraging heeft getweet, heeft de jongen op de vraag wat het woord terrorist voor hem betekent ‘weet ik niet’ geantwoord.

Het Frans Collectief tegen Islamofobie heeft de ondervraging aangeklaagd als een ‘illustratie van de collectieve hysterie waarin Frankrijk sinds begin januari gedompeld is’.

Sinds de aanslag tegen Charlie Hebdo hebben Franse rechtbanken fors opgetreden tegen mensen die solidariteit uitspraken voor de daders: enkelen zijn tot effectieve gevangenisstraffen van enkele maanden veroordeeld.

Op meerdere scholen weigerden leerlingen zich te houden aan de minuut stilte uit solidariteit met de slachtoffers.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content