Vicepresident Mike Pence leidt voortaan Trumps overgangsteam – Chris Christie gedegradeerd

Mike Pence met Donald Trump © Belga

Trumps vicepresident Mike Pence neemt de leiding over van Trumps overgangsteam. Tot nu was die in handen van Chris Christie, de gouverneur van New Jersey die genoemd wordt in een schandaal.

Vorige week werden twee naaste medewerkers van Chris Christie schuldig bevonden in ‘Bridgegate’. Ze lieten een drukke brug voor verkeer sluiten om een politieke tegenstander, die Christie niet had ondersteund, “een lesje te leren”. Volgens de aanklagers en de veroordeelde medewerkers was ook Christie op de hoogte. Christie ontkent dat.

Volgens insiders is Donald Trump, die staat op volledige trouw bij medewerkers, ook ontevreden dat Christie afstand nam op een dieptepunt van de campagne – toen de video wereldkundig werd waarin Trump zei dat hij zich “alles” bij vrouwen kan veroorloven, onder meer ongevraagde intimiteiten. Christie verdween op dat moment enkele dagen uit het vizier, en liet de verdediging van Trump over aan “trouwere vrienden”, zoals Rudy Giuliani, de gewezen burgemeester van New York.

De aanstelling van Pence kan ook de partijbonzen paaien, die meer vertrouwen hebben in de afscheidnemende gouverneur van Indiana, een trouwe partijsoldaat.

Kinderen als adviseurs

Christie blijft wel lid van het overgangsteam als ondervoorzitter. Andere ondervoorzitters zijn onder meer Ben Carson, tegenstander van Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen, Newt Gingrich, oud-Speaker van het Huis van Afgevaardigden en de genoemde Rudy Giuliani. Deze ploeg kreeg van Trump de taak om “de hoogst gekwalificeerde groep van succesvolle leiders samen te stellen die onze agenda van verandering in Washington zal kunnen uitvoeren”.

Andere adviseurs worden drie van Trumps kinderen (Ivanka, Donald Jr en Eric) en zijn schoonzoon Jared Kushner.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content