Het Internationaal Strafhof in Den Haag berecht voor het eerst een zittend staatshoofd. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta en zijn vicepresident William Ruto moeten hun rol verantwoorden in de onlusten na de verkiezingen van 2007.

De Keniaanse vicepresident William Ruto verschijnt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij is de eerste vicepresident in functie die zich voor het hof moet verantwoorden. De huidige Keniaanse president Uhuru Kenyatta moet op 10 november terechtstaan.

William Ruto wordt aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. De Keniaanse vicepresident wordt ervan beschuldigd een van de aanstokers te zijn van het verkiezingsgeweld in Kenia. Ruto ontkent de beschuldigingen formeel.

Kenia trekt zich terug uit Strafhof

Kenia maakte onlangs nog bekend dat het zich terugtrekt uit het Strafhof. Omdat de procedure voor het opzeggen van het Keniaanse lidmaatschap nog niet afgerond is, heeft die beslissing geen invloed op de procesgang. Bovendien heeft een opzegging hoe dan ook geen gevolgen voor lopende rechtszaken.

Stammentwist

Kenyatta en Ruto waren politieke tegenstanders tijdens de Keniaanse verkiezingen van 2007. President Kenyatta is lid van de Kikuyu, terwijl Ruto tot de Kalenjinstam behoort. Die stammen leven al jaren in onmin met elkaar.

Na de beladen verkiezingen vielen bij onlusten tussen de Kikuyu en de Kalenjin ruim 1.100 doden. Er sloegen ook zeker 600.000 mensen op de vlucht. (YD)

Het Internationaal Strafhof in Den Haag berecht voor het eerst een zittend staatshoofd. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta en zijn vicepresident William Ruto moeten hun rol verantwoorden in de onlusten na de verkiezingen van 2007. De Keniaanse vicepresident William Ruto verschijnt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij is de eerste vicepresident in functie die zich voor het hof moet verantwoorden. De huidige Keniaanse president Uhuru Kenyatta moet op 10 november terechtstaan.William Ruto wordt aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. De Keniaanse vicepresident wordt ervan beschuldigd een van de aanstokers te zijn van het verkiezingsgeweld in Kenia. Ruto ontkent de beschuldigingen formeel.Kenia trekt zich terug uit StrafhofKenia maakte onlangs nog bekend dat het zich terugtrekt uit het Strafhof. Omdat de procedure voor het opzeggen van het Keniaanse lidmaatschap nog niet afgerond is, heeft die beslissing geen invloed op de procesgang. Bovendien heeft een opzegging hoe dan ook geen gevolgen voor lopende rechtszaken.Kenyatta en Ruto waren politieke tegenstanders tijdens de Keniaanse verkiezingen van 2007. President Kenyatta is lid van de Kikuyu, terwijl Ruto tot de Kalenjinstam behoort. Die stammen leven al jaren in onmin met elkaar. Na de beladen verkiezingen vielen bij onlusten tussen de Kikuyu en de Kalenjin ruim 1.100 doden. Er sloegen ook zeker 600.000 mensen op de vlucht. (YD)