Vaccinatie verplicht versus keuzevrijheid ouders: Hoe mazelen in VS politiek worden

Mazelen © BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een nieuwe uitbraak van mazelen heeft het debat over vaccinaties opnieuw aangewakkerd in de Verenigde Staten. Verschillende Amerikaanse politici én presidentskandidaten voor 2016 -zoals de Democrate Hillary Clinton en Republikein Rand Paul – mengen zich in de discussie.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maand al bij meer dan honderd personen mazelen vastgesteld. Dat is meer dan anders in een heel jaar schrijft The Wall Street Journal op basis van gegevens van de Amerikaanse Volksgezonheidsdienst.

De uitbraak ontstond vermoedelijk in december in Disneyland in Californië. Een besmette bezoeker zou andere mensen hebben aangestoken, waarna tientallen mensen in verschillende staten ziek werden. De nieuwe epidemie doet het debat in de VS over vaccinaties opnieuw fel oplaaien. Sommige Amerikanen kiezen er namelijk bewust voor om hun kinderen uit geloofsovertuiging niet te laten inenten.

Autisme

Daarnaast weigeren sommige ouders hun kind te vaccineren omdat ze vrezen dat een vaccin gevaarlijke stoffen inhoudt en zelfs zou leiden tot autisme. Deze angst ontstond eind jaren negentig toen een rapport verscheen die de link tussen beiden blootlegde. Achteraf werd aangetoond dat het rapport vervalst was, maar ‘waar rook is, is vuur’, redeneerden verschillende ouders.

Bovendien zijn de regels voor vaccinaties in Californië erg soepel waardoor ouders zeer eenvoudig kunnen vragen aan de school om een kind niet in te enten.

‘Ik begrijp die bezorgdheden, maar ouders hoeven geen angst te hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat vaccinaties werken en niet schadelijk zijn’, aldus de Amerikaanse president Barack Obama. Tijdens het interview moedigde hij ouders direct aan om te vaccineren.

Presidentsverkiezingen 2016

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Intussen trachten enkele mogelijke presidentskandidaten in 2016 zich te profileren op het thema en mengen ze zich in het debat.

Via een tweet liet Hillary Clinton, vermoedelijke Democratische presidentskandidate, haar afkeuren blijken over het idee dat een vaccinatie verbonden zou zijn met autisme. Daarmee reageerde ze op een bericht van Republikeinse senatoren Chris Christie en Rand Paul die suggereerden dat ouders het recht hebben om volledig zelf te beslissen welke inentingen hun kind krijgt.

De uitspraak van Clinton kan moeilijk verkeerd begrepen worden, een groot contrast met 2008. Naar aanloop van de presidentsverkiezingen toen, nam ze een veel onduidelijker standpunt in over het thema.

Ouders moeten zelf beslissen, kinderen behoren niet tot de staat

Rand Paul, Republikeinse senator

In een interview op CNBC sprak verkondigde de Republikein Paul: ‘Ik heb reeds tragische verhalen gehoord van kinderen die normaal konden lopen en spreken, maar te kampen kregen met mentale ziektes na het krijgen van een vaccinatie. Daarmee wil ik niet zeggen dat inentingen een slecht idee zijn, integendeel het is een goede zaak. Al vind ik wel dat ouders het recht en de vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen voor hun kinderen. Kinderen behoren niet tot de staat.’

Partner Content