Uhuru Kenyatta herverkozen als president van Kenia

11/08/17 om 22:16 - Bijgewerkt om 22:16

Bron: Belga

Zittend president Uhuru Kenyatta heeft de presidentsverkiezingen in Kenia gewonnen met 54,27 procent van de stemmen. Dat heeft de Kiescommissie IEBC vrijdagavond bekendgemaakt. De 55-jarige Kenyatta is dus herverkozen voor een mandaat van vijf jaar.

Uhuru Kenyatta herverkozen als president van Kenia

© Reuters

De oppositie stelt al dagen dat er massale fraude is gepleegd bij de stembusgang en dat hun kandidaat, de 72-jarige Raila Odinga, de verkiezingen heeft gewonnen. De oppositie sprak vrijdag nog over een "schijnvertoning". De Kiescommissie maakte de uitslag uiteindelijk bekend nadat ze de volledige resultaten van de 290 kiesomschrijvingen in het land had verzameld, geverifieerd en gedubbelcheckt. De oppositie had eerder over hacking van de IEBC gesproken.

Odinga haalde uiteindelijk 44,74 procent van de stemmen.

De oppositie had eerder vrijdag al laten weten dat ze de uitslag niet juridisch zal aanvechten. "Voor ons is naar de rechtbank stappen geen alternatief. We hebben dat al in het verleden gedaan. Het is geen optie", aldus James Orengo, een van de leiders van de coalitie rond oppositiekandidaat Odinga.

Odinga betwistte in 2013 ook al de overwinning van Kenyatta. Hij trok toen naar het Hooggerechtshof, dat uiteindelijk de overwinning bevestigde.

Het is nu uitkijken hoe de aanhangers van de oppositie in Kenia zullen reageren. Kenyatta heeft na zijn herverkiezing de oppositie alvast opgeroepen tot kalmte. "Het is niet nodig naar geweld te grijpen", aldus Kenyatta. "We moeten samenwerken, we moeten een team vormen, we moeten samen groeien en het land doen groeien."

Onze partners