Twaalf Republikeinse senatoren verzetten zich tegen certificering Biden als president

Coronavirus - Amerikaanse senator Ted Cruz in quarantaine © belga

In totaal twaalf Republikeinse zittende en aankomende Republikeinse senatoren hebben aangekondigd zich te zullen verzetten tegen de certificering in het Congres van het resultaat van de presidentsverkiezingen. De bevestiging van de overwinning van de Democraat Joe Biden kunnen ze niet verhinderen, ze kunnen die wel vertragen.

Vorige maand kwam het Electoral College, met zijn 538 kiesmannen/vrouwen, tot de slotsom dat de vroegere vicepresident van Barack Obama de slag om het Witte Huis heeft gewonnen. Het komt nu op 6 januari aan het Congres, in gezamenlijke zitting van Huis en Afgevaardigden en Senaat, toe dit bekrachtigen.

Tot nu toe had slechts één senator, de Republikein Josh Hawley, te kennen gegeven de zege van Biden te contesteren. Onder leiding van de invloedrijks senator en ex-presidentskandidaat Ted Cruz uit Texas, hebben nu elf senatoren, zeven zetelende en vier aankomende senatoren, die zondag de eed afleggen, aangekondigd woensdag hetzelfde te willen doen. Zij echoeën daarbij de herhaaldelijk teruggekeerde stelling van de Republikeinse president Donald Trump dat er verkiezingsfraude is gepleegd en dat er onregelmatigheden zijn geweest.

Vertraging

De groep eist dat er onmiddellijk een commissie komt. Die moet binnen de tien dagen een spoedaudit houden naar de resultaten van de staten waarin beide kandidaten nek-aan-nek lagen. Indien deze audit er niet komt, zullen de twaalf de stemmen van de kiesmannen/vrouwen uit die staten verwerpen, wat dan, per staat waarover betwisting bestaat, ongeveer twee uur vertraging zou opleveren.

Eerder werd geschat dat zowat 140 Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zich tegen de certificering zullen uitspreken. Er zijn meerderheden in beide kamers nodig om de uitslag in het gedrang te brengen. In het Huis van Afgevaardigden is de meerderheid in handen van de Democraten.

Republikeinse verdeeldheid

In het Electoral College kwam Biden aan 306 stemmen, Trump aan 232. Die stemmen kwamen van kiesmannen/vrouwen die de kandidaten hadden veroverd door in onderscheiden staten te winnen.

Normaal is de zitting van woensdag slechts een formaliteit. Nu ligt het even anders omdat Trump nog altijd weigert zijn nederlaag toe te geven. De stooractie kan de procedure enkel rekken en zelf zeggen de senatoren ‘niet naïef’ te zijn. Ondertussen is de nieuwe démarche zeer omstreden binnen de Grand Old Party, waar met name sterke man Mitch McConnell niet opgezet is met de actie, die Republikeinen verplicht te kiezen tussen de wil van de uittredende president en de wil van de kiezers.

De onregelmatigheden bij de verkiezingen zijn door team Trump in tientallen rechtszaken geargumenteerd, zonder dat ook maar een rechter door het aangevoerde bewijsmateriaal overtuigd geraakte. Ook het Hooggerechtshof heeft de campagne van Trump in het ongelijk gesteld.

In de Senaat hebben de Republikeinen 50 van de 100 zetels.

Partner Content