"Ik zal u iets zeggen. Wat is de oplossing? Wij bouwen een stad in het noorden van Syrië (...) om de vluchtelingen opnieuw te herbergen", zei Erdogan volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu. Die stad kan er met steun van de internationale gemeenschap komen in aan de grens met Turkije.

Erdogan zegt er reeds over te hebben gesproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama en is zelfs al een locatie bepaald, maar het project is nog niet rond. Hoeveel tijd er nodig zou zijn, zei Erdogan niet.

Turkije heeft 2,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgevangen en pleit reeds lang voor een humanitaire corridor in Syrië, beschermd door een vliegverbod. Het is echter de eerste keer dat het land voorstelt een stad met alles erop en eraan te bouwen voor de vluchtelingen.

Syriërs doodgeschoten

Volgens het bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en volgens Syrische activisten heeft de Turkse grenswacht vrijdagavond negen Syriërs doodgeschoten die illegaal het land probeerden binnen te raken. Nog eens minstens tien anderen raakten gewond in het gebied tussen Turkije en de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië.

Sedert meerdere weken zitten tienduizenden voor het geweld gevluchte Syriërs vast aan de grens die Turkije gesloten houdt. Voor de top van de Europese Unie met Turkije tekent zich af dat Ankara migranten zonder asielaanvraag zal terugnemen en daarmee Europa zal ontlasten.

Het verluidde zaterdag in Brussel dat er bij de voorbereidende gesprekken geen getallen zijn genoemd. Vorige week heeft Ankara voor het eerst sinds lange tijd weer migranten uit buurlanden teruggenomen. Het ging dan om migranten die geen aanspraak op internationale bescherming hebben of niet in een zuidoostelijk Europees land willen blijven. (Belga/TE)

"Ik zal u iets zeggen. Wat is de oplossing? Wij bouwen een stad in het noorden van Syrië (...) om de vluchtelingen opnieuw te herbergen", zei Erdogan volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu. Die stad kan er met steun van de internationale gemeenschap komen in aan de grens met Turkije. Erdogan zegt er reeds over te hebben gesproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama en is zelfs al een locatie bepaald, maar het project is nog niet rond. Hoeveel tijd er nodig zou zijn, zei Erdogan niet. Turkije heeft 2,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië opgevangen en pleit reeds lang voor een humanitaire corridor in Syrië, beschermd door een vliegverbod. Het is echter de eerste keer dat het land voorstelt een stad met alles erop en eraan te bouwen voor de vluchtelingen. Volgens het bij de oppositie aanleunende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten en volgens Syrische activisten heeft de Turkse grenswacht vrijdagavond negen Syriërs doodgeschoten die illegaal het land probeerden binnen te raken. Nog eens minstens tien anderen raakten gewond in het gebied tussen Turkije en de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië. Sedert meerdere weken zitten tienduizenden voor het geweld gevluchte Syriërs vast aan de grens die Turkije gesloten houdt. Voor de top van de Europese Unie met Turkije tekent zich af dat Ankara migranten zonder asielaanvraag zal terugnemen en daarmee Europa zal ontlasten. Het verluidde zaterdag in Brussel dat er bij de voorbereidende gesprekken geen getallen zijn genoemd. Vorige week heeft Ankara voor het eerst sinds lange tijd weer migranten uit buurlanden teruggenomen. Het ging dan om migranten die geen aanspraak op internationale bescherming hebben of niet in een zuidoostelijk Europees land willen blijven. (Belga/TE)