Turkse premier: ‘Elk land dat Fethullah Gülen steunt, is in oorlog met Turkije’

Fethullah Gülen © Belga Image

Elk land dat de islamgeestelijke Fethullah Gülen steunt, is geen vriend van Turkije en wordt beschouwd als zijnde in oorlog met dit land. Dat zegt de Turkse premier Binali Yildirim. Gülen leeft al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten.

De Turkse regering zegt dat aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, ooit een dichte bondgenoot maar nu aartsvijand nummer één van president Recep Tayyip Erdogan, achter de mislukte staatsgreep zitten. Gülen ontkent met klem elke link met de couppoging en zegt de gebeurtenissen te veroordelen.

Gülen leeft al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten. Nadat de Turkse regering hem beschuldigde van een islamitisch complot, verliet hij het land. Het conflict laaide opnieuw op toen huidig president Erdogan, toen premier, hem in 2013 beschuldigde van het smeden van complotten om de regering ten val te brengen.

Gülen heeft miljoenen volgelingen in de moslimwereld en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke mensen in de wereld. Volgens de Turkse regering probeert hij een parallelle structuur te vestigen binnen justitie, het onderwijssysteem, de media en het leger in Turkije met als doel om de regering omver te werpen.

‘In oorlog’

De vraag is nu wat de beschuldigingen van de Turkse regering tot gevolg zullen hebben. Premier Binali Yildirim zegt dat ‘elk land dat Gülen steunt, geen vriend is van Turkije en beschouwd wordt als zijnde in oorlog met Turkije’, meldt Reuters.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Ankara al opgeroepen om concrete bewijzen tegen Gülen op tafel te leggen. Volgens Kerry heeft Washington nog geen enkel verzoek tot uitlevering van Gülen ontvangen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content