Turkse politie veegt opnieuw Taksimplein schoon

© Reuters

De politie heeft opnieuw het waterkanon en traangas ingezet tegen betogers op het Taksimplein in Istanbul.

Enkele duizenden manifestanten die zich naar het Taksimplein in Istanbul begaven, werden door de politie met traangas en waterkannonen uiteengedreven.

Een administratieve rechtbank in de Turkse metropool verwees de plannen van de regering-Erdogan om een Osmaanse kazerne neer te poten in het nabijgelegen Gezipark begin juni naar de prullenmand. De beslissing werd pas de voorbije week bekendgemaakt en gevierd als een overwinning door de tegenstanders van het project, die daarop aankondigden opnieuw de controle te willen nemen over “hun” park.

‘Park is een plek van rust’

De gouverneur van Istanbul liet weten dat het Gezipark opnieuw open gaat voor het publiek, maar hij waarschuwde ervoor dat manifestaties op het Taksimplein verboden waren. “Parken zijn geen plekken voor betogingen. Ze moeten dienen als plekken van rust en kalmte voor alle burgers”, aldus gouverneur Hüseyin Avni Mutlu.

Het Gezipark groeide de voorbije weken uit tot het symbool van het massale protest in Turkije tegen de regering van Recep Tayyip Erdogan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content