Turkije: ‘Binnenkort beginnen we onze strijd tegen IS’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links) en zijn Turkse ambtgenoot Mevlut Cavusoglu. © REUTERS

Turkije gaat ‘binnenkort’ de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië bestrijden. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry in Maleisië. Samen met de Verenigde staten zal Turkije de oppositie bewapenen en opleiden.

‘Samen met de Verenigde Staten bewapenen en leiden we de gematigde oppositie op’, zei Cavusoglu. ‘We gaan ook onze strijd tegen IS binnenkort beginnen, en dat op een efficiënte manier. De situatie op het terrein zal dan veiliger zijn voor de gematigde oppositie’, aldus Cavusoglu.

De Verenigde Staten dringen er al lang bij hun historische bondgenoot Turkije op aan dat ze de strijd tegen IS opvoeren. Tot voor de dodelijke aanslagen op Turks grondgebied was Turkije nog heel terughoudend op dat vlak. Sindsdien heeft Turkije een reeks luchtaanvallen uitgevoerd, op PKK-strijders maar ook IS-jihadisten.

Volgens waarnemers is de PKK wel veel meer het doelwit geweest van de luchtaanvallen dan IS. In juli had Ankara al aangekondigd dat het Amerikaanse legervliegtuigen toelaat om de Turkse luchtmachtbasis van Incirlik te gebruiken voor aanvallen op Syrië.

Turkije had dinsdag de vraag gekregen van de Arabische Liga, bij monde van secretaris-generaal Nabil al-Arabi, om ‘de soevereniteit van Irak te respecteren, net als het goed nabuurschap en de akkoorden die tussen de twee landen gesloten zijn’. Maar vanuit Doha kwam kritiek op dat communiqué. Het zou ‘niet doorgesproken zijn met de leden van de Liga voor de publicatie ervan’, aldus de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken. Intussen heeft Qatar, als enige lid van de Arabische Liga, zijn steun uitgesproken aan de Turkse luchtaanvallen op PKK-doelen in het noorden van Irak. (BELGA/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content